ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό δυο μηνών στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο. Σε χαμηλό 14 μηνών κατρακύλησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI καθώς έφτασε τις 57 μονάδες.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη «τράβηξε χειρόφρενο» τον Μάρτιο, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακύρωσε την ώθηση από το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών από τους περιορισμούς κατά της Covid-19. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στις 54,5 μονάδες από 55,5 μονάδες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάρτιο από 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό 14 μηνών στις 57 μονάδες από 58,2 μονάδες. Ο δείκτης PMI της παραγωγής του τομέα μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 53,6 μονάδες από 55,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

«Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η ευρωζώνη να περάσει σε πτώση το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει κατά 44,7% τις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη κατά 1,4%.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωζώνη

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και το 2023.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Ρωσία επέστρεψε 175 αιχμάλωτους πολέμου και 7 αμάχους

Η Ουκρανία καλωσόρισε 175 στρατιώτες και επτά αμάχους που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι κρατούνταν από το 2022 και πολέμησαν σε πολλά μέτωπα.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία: 1 νεκρός και 15 τραυματίες πριν την ανακωχή

Ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία προκάλεσαν τουλάχιστον έναν νεκρό και 15 τραυματίες πριν την εφαρμογή κατάπαυσης πυρός για το Πάσχα. Χτύπησαν την Πολτάβα και τη Σούμι, με τραυματίες ανάμεσά τους ανήλικοι και ηλικιωμένοι.