ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό δυο μηνών στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο. Σε χαμηλό 14 μηνών κατρακύλησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI καθώς έφτασε τις 57 μονάδες.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη «τράβηξε χειρόφρενο» τον Μάρτιο, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακύρωσε την ώθηση από το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομιών από τους περιορισμούς κατά της Covid-19. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στις 54,5 μονάδες από 55,5 μονάδες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάρτιο από 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό 14 μηνών στις 57 μονάδες από 58,2 μονάδες. Ο δείκτης PMI της παραγωγής του τομέα μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 53,6 μονάδες από 55,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

«Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η ευρωζώνη να περάσει σε πτώση το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει κατά 44,7% τις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη κατά 1,4%.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωζώνη

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και το 2023.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία νέα εξέλιξη σε σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι επαφές με τις ΗΠΑ συνεχίζονται χωρίς νέες εξελίξεις για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία. Ο Ντ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος για νέα σύνοδο κορυφής μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ τον Αύγουστο.