ΓΔ: 2365.64 0.78% Τζίρος: 63.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:42
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Φώτο: Shutterstock

Η Βρετανία ανακαλεί την τηλεοπτική άδεια του ρωσικού καναλιού RT

Το RT είναι αυτή της στιγμή «εκτός αέρα» στη Βρετανία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Την άδεια που είχε δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό RT να μεταδίδει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στηρίζεται από τη Ρωσία, ανακάλεσε η ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, με άμεση ισχύ, ύστερα από έρευνα για την αμεροληψία της κάλυψης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ρυθμιστική αρχή Ofcom ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι το RT μπορεί να είναι υπεύθυνο δίκτυο.

«Η ελευθερία έκφρασης είναι κάτι που προστατεύουμε με σθένος σε αυτή τη χώρα και ο πήχυς για ενέργειες σε βάρος ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ορθώς έχει οριστεί πολύ υψηλά. Ύστερα από ανεξάρτητη ρυθμιστική διαδικασία, καταλήξαμε σήμερα ότι το RT δεν είναι το κατάλληλο και αρμόζον για να έχει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ofcom Μέλανι Ντοζ.

Το RT είναι αυτή της στιγμή «εκτός αέρα» στη Βρετανία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στα τέλη του περασμένου μήνα. Το RT δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ανακάλεσε αδίκως την άδειά του λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την κατηγόρησε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η Ofcom έδειξε στο βρετανικό κοινό, και τη ρυθμιστική κοινότητα διεθνώς, ότι παρά την καλά δομημένη εξωτερική εικόνα ανεξαρτησίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο της κυβέρνησης, που υποκύπτει στην επιθυμία της για καταστολή των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε στο Reuters η Άννα Μπέλκινα, αναπληρώτρια αρχισυντάκτης του RT.

«Αγνοώντας το απολύτως καθαρό ιστορικό του RT για τέσσερα συνεχή χρόνια και επικαλούμενο καθαρά πολιτικούς λόγους που συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία και ωστόσο είναι απολύτως ασύνδετοι με τις δραστηριότητες, τη δομή, τη διοίκηση ή τη δημοσιογραφική παραγωγή του RT, η Ofcom έκρινε λανθασμένα πως το RT δεν είναι ‘ικανό και κατάλληλο’ και με αυτό τον τρόπο στέρησε από το βρετανικό κοινό την πρόσβαση σε πληροφορίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ ανησυχεί για τον ρόλο Πούτιν στο «Συμβούλιο Τραμπ»

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε ανησυχία για τη συμμετοχή Πούτιν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος ηγείται πολέμου στην Ουκρανία και θα πρέπει να διατηρηθεί η προσοχή σε αυτό το ζήτημα.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Βρετανία δεν αξίζει πια το «Μεγάλη» στο όνομά της

Ο Λαβρόφ πρότεινε να μετονομαστεί η Μεγάλη Βρετανία απλώς σε Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι η μόνη χώρα που αυτοαποκαλείται «Μεγάλη». Η δήλωση έγινε σε συζήτηση για την αποικιοκρατία και απευθύνθηκε σε Βρετανό δημοσιογράφο.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Στάρμερ δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Ο Κιρ Στάρμερ δεν σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, δίνοντας έμφαση στη στήριξη προς την Ουκρανία και επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Ρωσίας για το βρετανικό σχέδιο για πυραύλους στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχεδιάζει να βοηθήσει την Ουκρανία στην ανάπτυξη του βαλλιστικού πυραύλου Nightfall, κάτι που, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη, αλλά ενισχύει τις ουκρανικές πολεμικές δυνατότητες.
Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.