ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Να αποβληθεί η Ρωσία από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ζητά η Ουκρανία

Τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο ΔΝΤ ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας καθώς εντείνονται οι πιέσεις γύρω από τις δυο χώρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του, καθώς εντείνονται οι οικονομικές πιέσεις προς τις δυο χώρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Χθες το ΔΝΤ είχε δηλώσει πως είναι έτοιμο να προστρέξει σε βοήθεια της Ουκρανίας, προειδοποιώντας παράλληλα πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένεται να υποβάλει προς έγκριση το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο διοικητικό του συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για επιλογές χρηματοδότησης με τις αρχές της γειτονικής Μολδαβίας.

Το ΔΝΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή του,  ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών και έχει στείλει ένα κύμα περισσότερων από 1 εκατ. πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, ενώ έχει επιφέρει και πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία από τη Δύση.

Σημείωσε επίσης ότι «ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές» και πρόσθεσε πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι συναφείς κυρώσεις θα έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύραυλος Topol Μ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δίνει βίντεο από την ανάπτυξη του Oreshnik στη Λευκορωσία

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο με την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων Oreshnik με πυρηνικές δυνατότητες στη Λευκορωσία, ενισχύοντας την εμβέλειά της στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας τα παρουσιάζει δημόσια.
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λουκασένκο: Κοντά σε αποκατάσταση σχέσεων Μινσκ-ΗΠΑ

Η Λευκορωσία κοντά σε συμφωνία αποκατάστασης σχέσεων με ΗΠΑ, χωρίς να διακόψει τους δεσμούς με Ρωσία, δήλωσε ο Λουκασένκο. Ελπίζει σε σύνοδο κορυφής με Τραμπ, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί αδύνατη την απόστασή του από τη Μόσχα.
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λουκασένκο: Ανάπτυξη του ρωσικού πυραύλου Oreshnik στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik, με δυνατότητα πυρηνικής κεφαλής, έχει αναπτυχθεί στη χώρα και τέθηκε σε υπηρεσία μάχης, προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ.
Κυβερνοασφάλεια υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Υποψίες κυβερνοεπίθεσης στα τεχνικά προβλήματα ΕΕ-νέες κυρώσεις σε πλοία

Η Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε ρωσικούς και λευκορωσικούς στόχους, βάζοντας έμφαση σε πίεση στη Μόσχα και στήριξη στο Κίεβο. Ζήτησε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Ανοίγουν δύο συνοριακά σημεία με Λευκορωσία εν μέσω έντασης

Η Πολωνία ανοίγει από 17 Νοεμβρίου δύο συνοριακά σημεία με τη Λευκορωσία, παρά τις ρωσοκαθοδηγούμενες ασκήσεις και την παραβίαση του εναέριου χώρου από 21 ρωσικά drones, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης μετακινήσεων και εμπορίου.