ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο Τραμπ

«Οι Ταλιμπάν θέλουν μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σήμερα σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, ανήμερα της γιορτής των Ευχαριστιών, για να επισκεφτεί τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε σήμερα μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, ανήμερα της γιορτής των Ευχαριστιών, για να επισκεφτεί τους Αμερικανούς στρατιώτες, ανακοινώνοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, οι οποίες είχαν διακοπεί τον Σεπτέμβριο.

Ήταν το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε στη χώρα της νοτιοκεντρικής Ασίας ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και αυτό έγινε μια εβδομάδα μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καμπούλ που είχε εντείνει τις ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης του Μπαγκράμ έπειτα από μια νυχτερινή πτήση από την Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη Τραμπ δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Θα διαρκέσει λίγες μόνο ώρες και έγινε με την αφορμή της σημερινής γιορτής.

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευσαν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, μια μικρή ομάδα βοηθών, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και μια ομάδα δημοσιογράφων.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία που απηύθυνε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στους Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση. Τον υποδέχθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρκ Μάιλι, κατά την άφιξή του.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν μια συμφωνία», είπε ο Τραμπ. «Και τους συναντάμε και τους λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια εκεχειρία. Δεν ήθελαν εκεχειρία και τώρα την θέλουν». «Νομίζω ότι σίγουρα έτσι θα πάει το πράγμα», είπε.

«Θα παραμείνουμε όσο δεν καταλήγουμε σε συμφωνία ή μέχρι να έχουμε μια ολοκληρωτική νίκη και να θέλουν πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ σέρβισε γαλοπούλα σε Αμερικανούς στρατιώτες και έκατσε να φάει μαζί τους το δείπνο Ευχαριστιών. Συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

«Ταξίδεψαμε 8.331 μίλια για να είμαστε εδώ απόψε για έναν λόγο: να σας πω προσωπικά ότι αυτή η γιορτή των Ευχαριστιών είναι μια ειδική γιορτή των Ευχαριστιών, όλα πάνε καλά, η χώρα μας είναι ισχυρότερη οικονομικά από ποτέ» είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έκπληξη για τις δηλώσεις Τραμπ, ζητά σεβασμό από ΗΠΑ

Η Ιταλική κυβέρνηση απάντησε με έκπληξη στις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ και το Αφγανιστάν, τονίζοντας τη συμβολή της Ιταλίας στην αποστολή με χιλιάδες στρατιώτες, απώλειες και τραυματίες, και υπενθυμίζοντας την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Βρετανοί στρατιώτες είναι πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ

Ο Τραμπ εξήρε τη συνεισφορά των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, μετά από προηγούμενα επικριτικά σχόλια για τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσβλητικά.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταδίκη δηλώσεων Τραμπ για στρατιώτες ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο Μακρόν επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας στις οικογένειες στρατιωτών που έπεσαν στο Αφγανιστάν, απαντώντας στους ισχυρισμούς Τραμπ ότι οι στρατιώτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν συνέβαλαν ουσιαστικά στον πόλεμο.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ την συμβολή τους στο Αφγανιστάν

Ο Μπόρις Πιστόριους υπερασπίστηκε τη συμβολή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας το «βαρύ τίμημα» με 62 απώλειες και υπενθύμισε ότι ο στρατός ανταποκρίθηκε άμεσα μετά τις επιθέσεις του 2001, απαντώντας στην κριτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρέντερικσεν: Αδιανόητη η αμφισβήτηση του ρόλου των συμμάχων στο Αφγανιστάν

Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε «αφόρητη» τη στάση Τραμπ, που αμφισβητεί τη συμβολή των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας στήριξη στους βετεράνους και τη δέσμευση των δυνάμεων της Δανίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι καλεί τον Τραμπ να σεβαστεί τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιώτες

Ο πρίγκιπας Χάρι απάντησε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι θυσίες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αξίζουν αλήθεια και σεβασμό, αναφέροντας πως υπηρέτησε εκεί και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 457 απώλειες.