ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:55:06
Φώτο: Shutterstock

Για την Apple η Κριμαία «ανήκει» στη Ρωσία

Η Apple παρουσιάζει την Κριμαία ρωσική σε Ρώσους χρήστες. Στο Κίεβο και στην ίδια την Κριμαία, χρήστες είπαν ότι η περιοχή αναφέρεται στους χάρτες χωρίς να προσδιορίζεται σε ποια χώρα ανήκει.

Η εταιρεία Apple άρχισε να παρουσιάζει την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ως τμήμα του ρωσικού εδάφους στις εφαρμογές της για τον καιρό και τους χάρτες – όμως μόνο για τους χρήστες εντός της Ρωσίας.

Το πώς παρουσιάζεται η Κριμαία από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομη την προσάρτηση της χερσονήσου.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονται στη Ρωσία, πληκτρολόγησαν το όνομα της επαρχιακής πρωτεύουσας, της Συμφερόπολης, στις εφαρμογές Maps και Weather της Apple και είδαν ότι αναγράφεται ότι βρίσκεται στην "Κριμαία, Ρωσία". Σε άλλες χώρες, δημοσιογράφοι που έκαναν το ίδιο πείραμα, διαπίστωσαν ότι δεν διευκρινίζεται σε ποια χώρα ανήκει η πόλη.

Στο Κίεβο και στην ίδια την Κριμαία, χρήστες με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο είπαν ότι οι τοποθεσίες στη χερσόνησο αναφέρονται στους χάρτες χωρίς να προσδιορίζεται σε ποια χώρα ανήκουν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που καταπατούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς συναντήθηκε με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας Apple. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου, ο Βασίλι Πισκαριόφ είπε ότι "η Apple εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και εναρμόνισε τα προγράμματα στις συσκευές της με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 14 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Νέα ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους δέχθηκε το Κίεβο, προκαλώντας ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες και τουλάχιστον 14 τραυματίες, ανάμεσά τους μια έγκυος και ένας άνδρας σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζική ρωσική επίθεση δέχεται το Κίεβο, δηλώνει ο δήμαρχος Κλίτσκο

Μαζική ρωσική επίθεση δέχθηκε το Κίεβο τις πρώτες ώρες, με ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο. Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες σε καταφύγια. Τουλάχιστον δύο τραυματίες στη συνοικία Ντνιπρόφσκι. Συνεχίζεται η αντιαεροπορική άμυνα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Το Κίεβο θα διαπραγματευτεί αργά ή γρήγορα με τη Μόσχα

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, καθώς η διαπραγματευτική της θέση επιδεινώνεται. Η Μόσχα δηλώνει ανοικτή σε λύση, αλλά θα συνεχίσει να πολεμά για την ασφάλειά της.
Ουκρανικός στρατός μάχη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στη γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια επισκέφθηκε στρατεύματα

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε στρατεύματα στη Ζαπορίζια, όπου ο ρωσικός στρατός έχει ενισχυθεί, και συζήτησε με στρατιωτικούς για την ενίσχυση της άμυνας στον τομέα της Ορίχιβ. Η περιοχή ήταν σημείο ουκρανικής αντεπίθεσης το 2023.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Στήριξη σε Ουκρανία μέσω δανείου από δεσμευμένα ρωσικά assets

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τις τρεις επιλογές χρηματοδότησης της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι το δάνειο με βάση τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι η πιο αποτελεσματική λύση.