ΓΔ: 2060.16 0.10% Τζίρος: 314.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου στη Γαλλία.

Την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων ανακοίνωσε ο Μακρόν

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, στόχος είναι τα «25 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050, μια επανάσταση που δικαιολογείται από την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες EPR (ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες ύδατος υπό πίεση) και εξετάζει την κατασκευή άλλων οκτώ, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα νέας γενιάς EPR2 να υπολογίζεται γύρω στο 2035.

Οι αντιδραστήρες θα συμπληρωθούν από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και "καινοτόμους" αντιδραστήρες που παράγουν λιγότερα απόβλητα, με στόχο τα "25 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050", μια "επανάσταση" που δικαιολογείται από την αύξηση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

"Αρχίζοντας από σήμερα, θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα για την έναρξη (κατασκευής) νέων πυρηνικών αντιδραστήρων", δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει επίσης "να παρατείνει τη διάρκεια ζωής όλων των αντιδραστήρων που η ζωή τους μπορεί να παραταθεί", πέραν των 50 ετών, αν είναι δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα, κάνοντας μια μεταστροφή σε σχέση με τους στόχους του 2018 για το κλείσιμο σχεδόν δώδεκα αντιδραστήρων.

"Πήρα δύο ισχυρές αποφάσεις: να παραταθεί η διάρκεια ζωής όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων που μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους, χωρίς καμιά υποχώρηση όσον αφορά την ασφάλεια" και "ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας σε κατάσταση παραγωγής δεν θα πρέπει να κλείσει στο μέλλον (...) εκτός αν είναι για λόγους ασφαλείας", δήλωσε ο Μακρόν από το Μπελφόρ, στην ανατολική Γαλλία, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε από τη γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF "να μελετήσει τις προϋποθέσεις για την παράταση (λειτουργίας) πέραν των 50 ετών".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Κάλεσμα στον Πεζεσκιάν για ειρήνη στον Περσικό Κόλπο

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν να σταματήσει το Ιράν τις επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας υποδομών και ναυσιπλοΐας.
Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία-Κίνα: Κάλεσμα Πεκίνου-Παρισιού για λύση στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι τόνισε σε επικοινωνία με τον διπλωματικό σύμβουλο του Μακρόν ότι Κίνα και Γαλλία πρέπει να συνεργαστούν για λύση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος δρόμος.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Απερίσκεπτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, να παγώσουν τα πλήγματα

Ο Μακρόν κατήγγειλε την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, κυρίως στο Κατάρ, και ζήτησε παύση τους για το Άιντ αλ Φιτρ, ενώ πρότεινε άμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.