ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Pixabay

Euractiv: Σε άνθηση ο «τουρισμός της βενζίνης» στην κεντρική Ευρώπη

Η γερμανική ένωση πρατηρίων καυσίμων προειδοποίησε ότι τα γερμανικά πρατήρια βενζίνης κοντά στα σύνορα ενδέχεται να χρεοκοπήσουν λόγω του κύματος «τουρισμού καυσίμων» προς την Πολωνία.

Μετά την Ουγγαρία, οι Σλοβάκοι κατευθύνονται πλέον και στα πολωνικά βενζινάδικα από τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εφοδιαστούν με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμου σε δοχεία, λόγω φθηνότερων τιμών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv. Σε απάντηση, η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα.

Το φυσικό αέριο και το ντίζελ στην Πολωνία είναι περίπου 25 έως 35 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο φθηνότερα καθώς η Βαρσοβία αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ για αυτά τα ενεργειακά προϊόντα ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Με μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, οι Σλοβάκοι μπορούν να εξοικονομήσουν 10 έως 18 ευρώ εάν περάσουν τα σύνορα για φυσικό αέριο. Στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, η Βαρσοβία αποφάσισε επίσης να καταργήσει τον ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ταξίδι στην Πολωνία αξίζει και για τους Σλοβάκους που ζουν πιο μακριά από τα σύνορα. Τυπικοί προορισμοί για τους Σλοβάκους περιλαμβάνουν τις πόλεις Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec ή Jabłonka. Αρκετά πρατήρια ανέφεραν ότι είχαν ήδη ξεμείνει από καύσιμα και έπρεπε να κλείσουν για αρκετές ώρες.

«Γνωρίζουμε για αυτήν την πρακτική και θα πραγματοποιήσουμε επιθεωρήσεις», ανακοίνωσε η Πολωνική Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Onet. «Οι περίπολοί μας θα ελέγξουν εάν μεγάλες ποσότητες καυσίμων μεταφέρονται με αυτοκίνητα, εκτός από τις δεξαμενές καυσίμων στα σύνορα με τη Σλοβακία στο Chyżne. Θα ήταν επικίνδυνο», πρόσθεσε το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το νόμο, ένα αυτοκίνητο που διασχίζει τα σύνορα δεν μπορεί να περιέχει περισσότερα από τέσσερα δοχεία καυσίμου των 60 λίτρων έξω από τη δεξαμενή βενζίνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα δοχεία πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός της βενζίνης από τη Σλοβακία στην Ουγγαρία ξεκίνησε νωρίτερα, αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν καθόρισε την τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στα 480 HUF (1,34 ευρώ) ανά λίτρο στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα μικρότερα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι πλέον πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων από το πάγωμα των τιμών στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με τον Ottó Grád, γενικό γραμματέα της Ουγγρικής Ένωσης Πετρελαιοειδών, η παράταση του παγώματος της τιμής της βενζίνης πέρα από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση πρόκειται να αναθεωρήσει την πολιτική, θα μπορούσε να καταστρέψει τους μικρότερους λιανοπωλητές καυσίμων, ανέφερε το ATV News.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τσέχων και Γερμανών αναφέρεται επίσης ότι τροφοδοτούνται με καύσιμο σε γειτονικές χώρες. Όπως αναφέρει η Die Welt, η γερμανική ένωση πρατηρίων καυσίμων προειδοποίησε ότι τα γερμανικά πρατήρια βενζίνης κοντά στα σύνορα ενδέχεται να χρεοκοπήσουν λόγω του κύματος «τουρισμού καυσίμων» προς την Πολωνία. «Αυτοί οι σταθμοί έχουν πραγματικά προβλήματα», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι αν κλείσει το Ορμούζ, λένε φορείς

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΟΕ και ΠΟΕ προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης πετρελαίου το καλοκαίρι, αν δεν ομαλοποιηθεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, λόγω μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων με ρυθμό ρεκόρ.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 10% υποχώρησε η ζήτηση για βενζίνη, μειωμένες οι τιμές το τριήμερο

Η ζήτηση για βενζίνη έχει υποχωρήσει πάνω από 10% από το Πάσχα και μετά. Μείωση τιμών καυσίμων κατά 4-5 λεπτά αναμένεται εν όψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, παρατείνεται η επιδότηση σε ντίζελ κίνησης.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απώλειες $50 δισ. στο παγκόσμιο πετρέλαιο

Πάνω από 50 δισ. δολάρια σε αργό πετρέλαιο δεν έχουν παραχθεί λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις να αναμένονται μακροπρόθεσμες. Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν προσωρινά αλλά η Τεχεράνη τα έκλεισε ξανά ως αντίποινα.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απώλειες $50 δισ. στο παγκόσμιο πετρέλαιο

Πάνω από 50 δισ. δολάρια σε αργό πετρέλαιο δεν έχουν παραχθεί λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις να αναμένονται μακροπρόθεσμες. Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν προσωρινά αλλά η Τεχεράνη τα έκλεισε ξανά ως αντίποινα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Σταθερές οι προμήθειες πετρελαίου, ανησυχία για καύσιμα αεροσκαφών

Η Κομισιόν διαψεύδει φήμες για άμεση έλλειψη καυσίμων στην ΕΕ, τονίζοντας ότι κύρια ανησυχία αποτελεί η επάρκεια καυσίμων αεροσκαφών, καθώς τα διυλιστήρια καλύπτουν το 70% της ζήτησης και το υπόλοιπο βασίζεται σε εισαγωγές.