ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
Φωτο: Shutterstock

Μικρή βελτίωση σημείωσε η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία το 2021

Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ελάχιστα βελτιώθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2020, με όλους τους δείκτες να παραμένουν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι επαγγελματίες του τομέα δε δεν αναμένουν πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2024, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Η τουριστική βιομηχανία υπέστη τεράστιο πλήγμα το 2020 εξαιτίας των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 που ανάγκασαν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού, αν και η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον τον Δεκέμβριο προκάλεσε και πάλι πτώση των κρατήσεων και πλήγμα στην αισιοδοξία της τουριστικής βιομηχανίας.

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει βραδύς και άνισος ανάμεσα στις περιοχές του κόσμου λόγω των διαφορετικών βαθμών των περιορισμών στις μετακινήσεις, των επιπέδων εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση. Η περιοχή της νότιας Μεσογείου στην Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική γνώρισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αφίξεις τουριστών το 2020, αλλά παραμένουν στο 54%, 56% και 37% αντίστοιχα των δεικτών του 2019.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των τουριστών στην Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να υποχωρεί το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 79% και 94% αντιστοίχως κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς πολλοί τουριστικοί προορισμοί παραμένουν κλειστοί για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Τουριστικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 19% το 2021 σε σχέση με το 2020 στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς κάθε τουρίστας δαπάνησε περισσότερα και διέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό του σε σχέση με το 2020. Ομως, το εισόδημα της τουριστικής βιομηχανίας μόλις ξεπέρασε το ήμισυ των επιπέδων του 2019.

Περί το 64% των επαγγελματιών του τουρισμού που ερωτήθηκαν από τον UNWTO τον Δεκέμβριο δεν περιμένουν πλήρη ανάκαμψη του τομέα πριν από το 2024 ή και αργότερα - αύξηση σε σχέση με το 45% τον Σεπτέμβριο - όταν οι προοπτικές για την ανάκαμψη των ταξιδιών δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί από την Ομικρον.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η παραλλαγή Ομικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμού για ορισμένες αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΕΟΤ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, όπως το Chania Rock Festival, το Rascal Festival και το Φεστιβάλ Ολύμπου, θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο σε Χανιά, Άρτα, Κεφαλονιά, Αθήνα και Πιερία, προωθώντας πολιτισμό και τουρισμό.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ηγεσίας Υπ. Τουρισμού με ΣΕΤΕ για τουριστική εκπαίδευση

Συνάντηση για την τουριστική εκπαίδευση είχαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Άννα Καραμανλή και Αγάπη Σμπώκου, συζητώντας τη μετατροπή σχολών σε πειραματικές και την προσαρμογή της κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έργα υποδομής αυξάνουν την αξία ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα έργα υποδομής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανεβάζουν τις τιμές ακινήτων στις γύρω περιοχές, κυρίως όταν βρίσκονται κοντά σε σύγχρονες «πράσινες» μαρίνες, αυξάνοντας την αξία τους έως και 30%, σύμφωνα με ανάλυση της Premier Realty.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πρόταση για παρατηρητήριο ακτοπλοϊκών τιμών

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεκινά δημιουργία βάσης δεδομένων για τιμές και χαρακτηριστικά ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, καλώντας πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση Παρατηρητηρίου Τιμών μέσω καταγραφής του κόστους των δρομολογίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενεργειακή και γεωπολιτική ασφάλεια πάνε μαζί με την άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Κρίστιαν Στόκερ, τόνισε τις άριστες ελληνοαυστριακές σχέσεις, τη σημασία του ορεινού τουρισμού και την ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα.