ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Kazakstan-diadiloseis
Πηγή: ΑΠΕ

Καζακστάν: 164 νεκροί στις ταραχές - Έκκληση Πάπα για «διάλογο»

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι πολύ αυξημένος. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει μέχρι τώρα το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι αρχές είχαν κάνει λόγο για περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη αυτή την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Τοκάγεφ εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησες συμμορίτες και τρομοκράτες.

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλωση δεν αποσαφηνίζεται ποιες είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα τον «οδύνη» του για τα θύματα των ταραχών στο Καζακστάν και έκανε έκκληση για «διάλογο» για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι' αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαίοι σκέφτονται νέο διάλογο με Πούτιν, προειδοποιεί η Κάλας

Η Ευρώπη σκέφτεται αν πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Το θέμα συζητείται σε σύνοδο της ΕΕ στην Κύπρο, με την Κάλας να τονίζει πως χρειάζεται πρώτα εσωτερική συμφωνία.
Βλαντιμίρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η χρήση πυρηνικών είναι η έσχατη επιλογή

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθώντας τις πυρηνικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας, τόνισε πως τα πυρηνικά όπλα είναι μέτρο έσχατης λύσης και διασφαλίζουν την κυριαρχία των δύο χωρών, σύμφωνα με το λευκορωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι και Πούτιν με επίσημο δείπνο και κινεζική όπερα στο Πεκίνο

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δειπνήσουν με πάπια Πεκίνου, ζαμπόν Τζινχουά και άλλα εδέσματα, υπό τους ήχους όπερας του Πεκίνου και της «Λίμνης των Κύκνων», σύμφωνα με το TASS.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πιθανή επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στα τέλη Σεπτεμβρίου

Η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία αναμένει πιθανή επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' το Σεπτέμβριο, καθώς το Βατικανό δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Ο προκάτοχος Φραγκίσκος δεν είχε επισκεφθεί ποτέ επίσημα τη Γαλλία.
Παπική κηδεία Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας χρόνος από τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου - Πλήθος πιστών στον τάφο

Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και προσκυνητές τίμησαν τη μνήμη του στον τάφο του στη Ρώμη, ενώ ο διάδοχός του, Πάπας Λέων ΙΔ΄, μίλησε για την προσφορά του εκλιπόντος ποντίφικα.