ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φωτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε απόψε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

"Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό", είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη".

Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η χώρα του έχει "τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση", όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν έχει αποφασιστεί αν θα σταλούν πύραυλοι Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία ακόμη συζητείται και η τελική απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Κάθε χώρα επιλέγει τι όπλα θα παραδώσει, τόνισε ο ίδιος.
Αεροπλανοφόρο Νίμιτς
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Gerald Ford μετακινείται στη Νότια Αμερική

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο Gerald Ford και συνοδευτικά πλοία στη Νότια Διοίκηση, ενισχύοντας σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στη Λατινική Αμερική για αντιμετώπιση εγκληματικών απειλών.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η δίκη της Εισαγγελέα Νέας Υόρκης για ψευδή δήλωση στις 26 Ιανουαρίου

Η Γενική Εισαγγελέας Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε αθώα για ψευδείς δηλώσεις σε δάνειο. Η δίκη της ορίστηκε για 26/1/2026. Πέρσι κατάφερε καταδίκη Τραμπ που ακυρώθηκε, αλλά έχει ασκήσει έφεση.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπάν: Ψάχνουμε λύσεις για να αποφύγουμε τις κυρώσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές

Η Ουγγαρία αναζητά τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στις ρωσικές πετρελαϊκές, δήλωσε ο Όρμπαν, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Οι κυρώσεις Τραμπ προκάλεσαν αύξηση τιμών και ανησυχίες για Ουγγαρία και Σλοβακία.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός Τακαΐτσι ενισχύει δεσμούς με ΗΠΑ και στρατιωτικές δαπάνες

Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, τόνισε ότι επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα. Αναγνώρισε επίσης τη σημασία της μετανάστευσης λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Θα πω στον Τραμπ ότι οι δασμοί είναι λάθος στη σύνοδο ASEAN

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μαλαισία θα υποστηρίξει ότι οι δασμοί κατά της Βραζιλίας ήταν λάθος και θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα.