ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να σπρώξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, συνεχίζοντας να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,4%.

Κύρια αιτία για την αύξηση των πληθωρισμού είναι η άνοδος των τιμών ενέργειας οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται και σημειώνουν ετήσια άνοδο 23,5% τον Οκτώβριο ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν στο 17,6%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -που δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες για τα τρόφιμα και την ενέργεια- διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αφού αυξήθηκαν 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2018, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν από την πανδημία καταγράφοντας ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ενώ παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας την «τέλεια καταιγίδα» που προκαλεί πιέσεις στις τιμές παγκοσμίως. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους μήνες, αλλά θα μειωθεί κάτω του 2%, που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ, το 2022 και το 2023.

Παράλληλα η ευρωζώνη σημειώνει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ότι αναμένονταν εξαιτίας της άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στις 19 χώρες της ένωσης αυξήθηκε κατά 2,2% στο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για άνοδο 2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, σε ετήσιο ρυθμό η οικονομία τρέχει με ρυθμό 3,7%, ξεπερνώντας και πάλι τις προβλέψεις που έκαναν λόγος για άνοδο 3,5%. Ωστόσο τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για μεμονωμένες χώρες, έδειξαν ότι στο γ΄ τρίμηνο οι οικονομίες αύξησαν την δραστηριότητα τους χάρη στην ελάφρυνση των περιορισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.
Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» για ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη λόγω τιμών ενέργειας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream από τη Gazprom, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση και ένα δύσκολο χειμώνα. Σε χαμηλό 18 μηνών ο δείκτης υπεύθυνων αγορών.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.