ΓΔ: 2209.33 -0.07% Τζίρος: 49.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:42
Φώτο: Shutterstock

Γερμανοί επιστήμονες: Nα κατοχυρωθεί συνταγματικά η προστασία της φύσης

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της, δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει», τονίζουν οι επιστήμονες στην εν λόγω έκκληση.

Πάνω από 150 επιστήμονες κάνουν έκκληση να κατοχυρωθεί συνταγματικά -εκτός από την προστασία του κλίματος- και η προστασία της φύσης. Υστερεί η γερμανική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της φύσης. Η βιοποικιλότητα θα πρέπει να είναι το μέτρο για τις πράσινες επενδύσεις, υποστηρίζουν.

«Θα πρέπει να γίνει το κοινό όραμα για κάθε πολιτική δράση η προστασία της φύσης. Οι πολιτικοί υστερούν πολύ στην λήψη μέτρων παρά την αυξανόμενη πίεση για δράση», τονίζουν στην έκκλησή τους, όπως γράφει το περιοδικό «Spiegel».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της, δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει», τονίζουν οι επιστήμονες στην εν λόγω έκκληση. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών είναι κυβερνητικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Συμβουλίου των Ειδικών για Περιβαλλοντικά Θέματα και του Επιστημονικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κατά την άποψη των επιστημόνων, «όλες οι κρατικές επενδύσεις και οι ρυθμιστικοί κανόνες γι αυτές θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα. Ένας τυχών “Νόμος για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας” θα πρέπει να ρυθμίζει τις υπάρχουσες εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ της προστασίας του κλίματος και της φύσης με θέματα όπως είναι η επέκταση της αιολικής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά ανοιχτού χώρου, η ανέγερση φραγμάτων ή η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών», τονίζουν επίσης στην έκκλησή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επιβράδυνση στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2025

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία επιβραδύνθηκε το 2025, με πτώση μόλις 1,5%. Ειδικοί προειδοποιούν ότι έτσι κινδυνεύει η επίτευξη του κλιματικού στόχου για το 2030.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική δέσμευση 1 δισ. ευρώ για τη βραζιλιάνικη προστασία δασών

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να στηρίξει με 1 δισ. ευρώ το νέο ταμείο της Βραζιλίας για τα τροπικά δάση σε βάθος δεκαετίας, με στόχο την καταπολέμηση της αποψίλωσης, σύμφωνα με τη Μαρίνα Σίλβα στη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπελέμ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση από κλιματική συνθήκη και επιτροπή, ανακοινώνει ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα για την αποχώρηση της χώρας από 66 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και επιστημονικής συνθήκης για το κλίμα, συνεχίζοντας την αποχώρηση και από τη συμφωνία των Παρισίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Άποψη της Όσλο
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Το 2025 κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά στην ιστορία της

Το 2025 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Νορβηγία, με έντονο καύσωνα το καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν ακόμη και στο Σβάλμπαρντ, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές στο κλίμα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αργή πρόοδος στη μείωση εκπομπών αερίων το 2025

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία μειώθηκαν μόλις 1,5% το 2025, ρυθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που απειλεί τον στόχο μείωσης 65% ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Agora Energiewende.