ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00
Φώτο: Shutterstock

Η Opel βάζει προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσιο λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από την έλλειψη ημιαγωγών και τις αρρυθμίες που καταγράφει η εφοδιαστική αλυσίδα. Η Ford προχώρησε σε αναστολή του μοντέλου Fiesta στο εργοστάσιο της στην Κολωνία.

Προσωρινό λουκέτο βάζει από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, η Opel στο εργοστάσιο της στη Θουριγγία της Γερμανίας λόγω έλλειψη μικροτσιπ, προκαλώντας έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες στους περίπου 1.300 εργαζομένους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Stellantis όπου ανήκουν Fiat, Chrysler, Peugeot και Opel, «η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην παραγωγή».

Στο ερώτημα πως θα λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής της Opel από την επόμενη χρονιά ο όμιλος Stellantis δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, με τον εκπρόσωπο του πολυεθνικού κολοσσού να δηλώνει ωστόσο ότι «έχει προβλεφθεί κατ' αρχήν εκ περιτροπής εργασία, έτσι ώστε οι επιπτώσεις των αναγκαστικών προσαρμογών στους εργαζόμενους να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις».

Ο τοπικός επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης IG Metall Γεργκ Κέλινγκερ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε», αναφέροντας πως δεν γνωρίζει καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία εκτός της Opel, η οποία να ανακοίνωσε εκ περιτροπής εργασία στις μονάδες παραγωγής της λόγω έλλειψης εξαρτημάτων και μάλιστα με διάρκεια μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα προκαλούν σημαντικά προβλήματα και στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Ford. Αυτή την εβδομάδα η Volkswagen ανακοίνωσε διακοπές στη παραγωγή και εκ περιτροπής εργασία, ενώ μόλις χθες η Ford αποφάσισε την αναστολή της παραγωγής του μοντέλου Fiesta στο εργοστάσιό της στην Κολωνία λόγω έλλειψης ημιαγωγών, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της Θουριγγίας Βόλφγκανγκ Τίφενζε έκανε λόγο για πικρή απόφαση και υπενθύμισε στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ότι έχει δεσμευθεί για τη λειτουργία και την απασχόληση στη μονάδα παραγωγής στο Άιζεναχ. Ας σημειωθεί ότι από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 η μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, καθώς και το δίκτυο προμηθευτριών εταιρειών ανήκουν στους σημαντικότερους εργοδότες στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν προσωπικό λόγω αυξημένου ανταγωνισμού από Κίνα

Η Renault σχεδιάζει να μειώσει κατά 20% το προσωπικό των μηχανικών της τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω ισχυρού ανταγωνισμού από Κίνα, ενώ η Stellantis καταργεί 650 θέσεις μηχανικών στα κεντρικά της Opel στη Γερμανία.
Σαντορίνη ηλιοβασίλεμα θέα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση της Σαντορίνης στη γερμανική αγορά

Γερμανοί δημοσιογράφοι τουριστικών ΜΜΕ επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη, 11-15 Μαΐου 2026, στο πλαίσιο press trip που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας με τον Δήμο Θήρας, για την προώθηση των πολλών δυνατοτήτων του νησιού.
Καταστροφή στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι και Γερμανός ΥΠΕΞ καταδικάζουν τη νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Η Τζόρτζια Μελόνι καταδίκασε έντονα τη νυχτερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με βαλλιστικό πύραυλο, επισημαίνοντας την αυξανόμενη βία και την κλιμάκωση των επιθέσεων. Καταδικαστικές δηλώσεις και από τον Γερμανό ΥΠΕΞ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επείγει η αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνη

Ο Ζελένσκι ζήτησε αναζωογόνηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, περιμένοντας προτάσεις από τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 590 τ.χλμ. φέτος.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατηγορείται για βιασμό αλλά δικάζεται μόνο για δύο περιπτώσεις

Μια 59χρονη Γερμανίδα καταγγέλλει ότι ο πρώην σύντροφός της τη νάρκωνε και τη βίαζε, αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως όταν βρήκε 67 σχετικά βίντεο. Οι αρχές ερευνούν μόνο 2 αδικήματα, καθώς τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί.