ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σιλουέτα μαχητή πολέμου
Φώτο: Shutterstock

Οι Ταλιμπάν δεν αφήνουν τους δημοσίους υπαλλήλους να δουλέψουν

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα δημόσια κτίρια κι ενώ η εργάσιμη εβδομάδα ξεκινάει το Σάββατο στο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν πολλοί εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πήγα στο γραφείο μου σήμερα το πρωί, όμως οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην είσοδο, μου είπαν ότι δεν έχουν εντολή να ξανανοίξει», είπε ο Χαμντουλάχ, ένας δημόσιος υπάλληλος. «Μας είπαν να δούμε τηλεόραση ή να ακούσουμε το ραδιόφωνο για την ανακοίνωση της επιστροφής στην εργασία», συμπλήρωσε.

«Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει όλους τους δρόμους έως το υπουργείο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στο κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του ένας εργαζόμενος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο ένας εξ αυτών μου είπε να περιμένω έως τον διορισμό του νέου υπουργού και των διευθυντών του».

«Μας έστειλαν στα σπίτια μας», επιβεβαίωσε ένας υπάλληλος του δημαρχείου της Καμπούλ.

«Ήρθα με μεγάλη ελπίδα, όμως έφυγα απογοητευμένος».

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, τα κυβερνητικά κτίρια, οι τράπεζες, τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει κλειστά. Μονάχα κάποιες ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες.

Από την κατάρρευση της κυβέρνησης, μία από τις κυριότερες ανησυχίες των Αφγανών είναι να συνεχίζουν να εισπράττουν έναν μισθό, κάτι που μοιάζει αδύνατο χωρίς την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.

Οι περισσότεροι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σήμερα σε μεγάλο βαθμό άδειοι, με εξαίρεση τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, τις περιπολίες τους και τους οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αξιωματούχος δολοφονήθηκε από ένοπλους στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν

Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στη Μπανταχσάν. Η ασφάλειά του αντέδρασε, σκοτώνοντας έναν δράστη και συλλαμβάνοντας άλλον έναν. Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώτη απέλαση Αφγανού χωρίς ποινικό μητρώο από το 2021

Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Γερμανία απέλασε Αφγανό χωρίς ποινικό μητρώο, όταν απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του. Είχε βρεθεί παράνομα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και επέστρεψε πριν απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ

82 νεκροί από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις σε Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 82 νεκροί σε Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν από καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα. Στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, οι νεκροί έφτασαν τους 36, ενώ πάνω από 650.000 άτομα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι έρευνες για 100 αγνοούμενους μετά τις πλημμύρες

Στη βόρεια-ανατολική επαρχία του Αφγανιστάν, κάτοικοι και διασώστες αναζητούν αγνοούμενους στα ερείπια μετά τις φονικές πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 23 νεκροί, ενώ δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί από ζέστη, 14 αγνοούμενοι στον δρόμο προς Ιράν

Στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, αστυνομία και διασώστες ψάχνουν 14 αγνοούμενους μετανάστες μετά τον εντοπισμό 5 νεκρών, πιθανότατα λόγω ζέστης, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ιράν. Το όχημά τους χάλασε σε θύελλα στη Νιμρόζ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εξηγήσεις για τη συνάντηση Κομισιόν-Ταλιμπάν

Στις 23 Ιουνίου, αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στο Βέλγιο, με επίκεντρο τις απελάσεις Αφγανών. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Μάγκνους Μπρύνερ θα απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο.