ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
afganistan
Φωτο: ΑΠΕ

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα - Αποχωρούν οι διπλωμάτες

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν, είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας».

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι.

Αποχωρούν οι διπλωμάτες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αποχωρεί από το κτίριο και μεταφέρεται εκτάκτως στο αεροδρόμιο, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) έστειλε πολυάριθμες δυνάμεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αξιωματούχος δολοφονήθηκε από ένοπλους στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν

Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν υψηλόβαθμο στέλεχος της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν στη Μπανταχσάν. Η ασφάλειά του αντέδρασε, σκοτώνοντας έναν δράστη και συλλαμβάνοντας άλλον έναν. Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώτη απέλαση Αφγανού χωρίς ποινικό μητρώο από το 2021

Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Γερμανία απέλασε Αφγανό χωρίς ποινικό μητρώο, όταν απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του. Είχε βρεθεί παράνομα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και επέστρεψε πριν απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης περιοχής
ΔΙΕΘΝΗ

82 νεκροί από πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις σε Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 82 νεκροί σε Ινδία, Πακιστάν και Αφγανιστάν από καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα. Στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, οι νεκροί έφτασαν τους 36, ενώ πάνω από 650.000 άτομα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι έρευνες για 100 αγνοούμενους μετά τις πλημμύρες

Στη βόρεια-ανατολική επαρχία του Αφγανιστάν, κάτοικοι και διασώστες αναζητούν αγνοούμενους στα ερείπια μετά τις φονικές πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 23 νεκροί, ενώ δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί από ζέστη, 14 αγνοούμενοι στον δρόμο προς Ιράν

Στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, αστυνομία και διασώστες ψάχνουν 14 αγνοούμενους μετανάστες μετά τον εντοπισμό 5 νεκρών, πιθανότατα λόγω ζέστης, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ιράν. Το όχημά τους χάλασε σε θύελλα στη Νιμρόζ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εξηγήσεις για τη συνάντηση Κομισιόν-Ταλιμπάν

Στις 23 Ιουνίου, αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στο Βέλγιο, με επίκεντρο τις απελάσεις Αφγανών. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Μάγκνους Μπρύνερ θα απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο.