«Είμαστε στο σπίτι μας»: παρά την κούραση, δεκάδες νέοι μετανάστες που μεγάλωσαν, χωρίς να έχουν έγγραφα, στο αμερικανικό έδαφος, φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα αυτό όταν έφτασαν, αργά το βράδυ της Κυριακής μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, αφού κάλυψαν πεζή 370 χιλιόμετρα.
Όταν αναχώρησαν από τη Νέα Υόρκη στις 26 Οκτωβρίου, πολλοί Αμερικανοί εξέφρασαν τη στήριξή τους με πανό που έγραφαν «Είμαστε όλοι Ονειροπόλοι» – όπως αποκαλούνται οι περίπου 700.000 νέοι μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ παράνομα, όταν ακόμη ήταν μικρά παιδιά.
Αψηφώντας τη βροχή και τον άνεμο, οι εκπρόσωποί τους έφτασαν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα καταπονημένοι αλλά εγκαίρως για την κρίσιμη ακρόαση, αύριο Τρίτη, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εννέα δικαστές θα εξετάσουν το πρόγραμμα DACA που εφαρμόστηκε το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό να σταματήσουν οι απελάσεις των νέων αυτών και να τους δοθεί αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος είναι αναγκαίος ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να οδηγήσουν αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχος του Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, αποφάσισε το 2017 να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό. Τα δικαστήρια μπλόκαραν προσωρινά την εφαρμογή της απόφασής του, δίνοντας μια αναβολή στους «Ονειροπόλους», η τύχη των οποίων θα κριθεί πλέον από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ορισμένοι από τους προσφεύγοντες, πριν απευθυνθούν στους εννέα δικαστές, ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν τους Αμερικανούς με τις ιστορίες τους: «είναι όλες διαφορετικές αλλά έχουν ως κοινό στοιχείο τα ίδια βάσανα», εξήγησε η Καρολίνα Φουνγκ Φενγκ, μία από αυτούς. Η 30χρονη σήμερα Καρολίνα γεννήθηκε στην Κόστα Ρίκα από Κινέζους γονείς. Έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 12 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα DACA της άλλαξε τη ζωή, καθώς της έδωσε την ευκαιρία να τελειώσει τις σπουδές της και να εργαστεί στην εκπαίδευση.
«Κάνοντας αυτήν την πορεία θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι το πρόγραμμα DACA οδεύει προς τον τερματισμό του, όμως εμείς είμαστε πάντα εδώ. Ελπίζω ότι οι δικαστές θα καταλάβουν πως είμαστε άνθρωποι. Η απόφασή τους δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο σ’ εμένα αλλά και στην οικογένεια και την κοινότητά μου», είπε.
Στο πλήθος, που αυξανόταν όσο πλησίαζε η πορεία την Ουάσινγκτον, βρισκόταν και ο Αντόνιο Αλαρκόν, 25 ετών. Μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη χαρά που ένιωσε όταν επιτέλους τον «αναγνώρισαν», όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα DACA. Προηγουμένως «ζούσα στη σκιά», είπε ο νεαρός Μεξικανός που κατάφερε να σπουδάσει κινηματογράφο και πολιτικές επιστήμες. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεαρός δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν την αλλαγή στη ζωή του. Οι γονείς του, που έχουν πλέον επιστρέψει στο Μεξικό, του έμαθαν «να είναι πολεμιστής», είπε.
«Πολλοί συγγενείς μας ζουν χωρίς χαρτιά και επιβιώνουν», πρόσθεσε, δηλώνοντας έτοιμος να περάσει και πάλι στην παρανομία.
Η Σίλβια Γκαρσία είναι μία από τα περίπου 10,5 εκατομμύρια ξένους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά. Ήρθε από την Αργεντινή το 2002 για να γλιτώσει από την οικονομική κρίση στη χώρα της και τώρα συμμετέχει στην πορεία για να μην ζήσει παρόμοιες καταστάσεις ο 19χρονος γιος της. Για να το κάνει αυτό, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της σε ένα εργοστάσιο, αφού δεν της έδιναν άδεια να λείψει τόσες πολλές ημέρες. Η πορεία ήταν δύσκολη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και η Σίλβια την ολοκλήρωσε τελικά με αυτοκίνητο, επειδή στραμπούληξε το πόδι της. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μετανιώνει για την επιλογή της: «Αν δεν αγωνιζόμαστε, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», είπε.