ΓΔ: 2672.74 -0.50% Τζίρος: 50.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:38
Bretania-defender
Φωτό: ΑΠΕ

Βρετανία: Σε στάση λεωφορείου διαβαθμισμένα έγγραφα για αντιτορπιλικό

Διαβαθμισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο και την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας για την πλεύση του από τη Μαύρη Θάλασσα, βρέθηκαν σε μία στάση λεωφορείου στη Νότια Αγγλία, όπως ανέφερε σήμερα το BBC.

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα των περίπου 50 σελίδων στο σύνολό τους, εντοπίστηκαν σε έναν λασπωμένο σωρό πίσω από μία στάση λεωφορείου στο Κεντ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης" από ένα πρόσωπο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε για ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα "κατά το οποίο διαβαθμισμένα έγγραφα άμυνας ανακτήθηκαν από έναν πολίτη".

"Το υπουργείο λαμβάνει την ασφάλεια των πληροφοριών πολύ σοβαρά υπόψη του, ενώ έχει ενεργοποιηθεί σχετική έρευνα. Ο υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος, είχε αναφέρει την απώλεια κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δε θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω" δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονταν ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και παρουσιάσεις PowerPoint, ήταν σχετικά με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Defender, το οποίο έπλευσε στα ανοιχτά της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές, αλλά και σε ρίψη βομβών στην πορεία του βρετανικού πλοίου, προκειμένου αυτό να εξέλθει από θαλάσσια περιοχή, στην οποία το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τόσο η Βρετανία, όσο και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι ανήκει στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία κλήθηκε από τη Μόσχα για μία επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία, απέναντι σε μία ενέργεια, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία ως προκλητική.

Από την πλευρά της, η Βρετανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για το επεισόδιο, καθώς ισχυρίστηκε ότι οι οποιασδήποτε βολές, έγιναν στο πλαίσιο μιας "ρωσικής άσκησης πυρών" που είχε ανακοινωθεί προηγούμενα, ενώ δεν έγινε ρίψη βομβών.

Το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό έπλευσε σε ουκρανικά ύδατα, περιγράφοντας την πορεία του ως "αβλαβή διέλευση" σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα άφηναν να εννοηθεί ότι η αποστολή του πλοίου πραγματοποιήθηκε στην προοπτική μιας ενδεχόμενης επιθετικής αντίδρασης της Ρωσίας.

"Τι κατανοούμε από το ενδεχόμενο ‘πάρτι καλωσορίσματος’…;" αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος στη Μεικτή Στρατιωτική Διοίκηση της Βρετανίας (PJHQ) στο Νόρθγουντ, σύμφωνα με το BBC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απειλή απέλασης Ισραηλινών διπλωμάτων αν κλείσει το προξενείο

Η Βρετανία εξετάζει την απέλαση Ισραηλινών διπλωματών, αν το Ισραήλ κλείσει το βρετανικό προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λόγω διαφωνιών για κυρώσεις κατά ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Η διορία λήγει την Πέμπτη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία σχεδιάζει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Βρετανία εξετάζει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω ανησυχιών για κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιβληθεί συγκεκριμένοι δασμοί.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Βρετανού συμβούλου Ασφαλείας στο Ισραήλ για το προξενείο Ιερουσαλήμ

Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζόναθαν Πάουελ επισκέφθηκε το Ισραήλ για να αποτρέψει το κλείσιμο του προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά δεν κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πηγές.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.