ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δικαστήριο ΗΠΑ πρόσοψη

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ακυρώσει το «Obamacare»

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διέθεταν. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να ακυρώσει τον νόμο-ναυαρχίδα του Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλεια υγείας, το επονομαζόμενο Obamacare, διατηρώντας την κάλυψη υγείας εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η απόφασή του, που ελήφθη με την πλειοψηφία επτά δικαστών εκ των συνολικά εννέα, αποτελεί ένα εκ των υστέρων πλήγμα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να καταργηθεί ο εμβληματικός νόμος του προκατόχου του.

Η απόφασή τους, η τρίτη που αφορά τον συγκεκριμένο νόμο, βασίζεται σε μία παράμετρο της διαδικασίας: σύμφωνα με τους ίδιους, το Τέξας και άλλες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, που εισήγαγαν την προσφυγή, δεν νομιμοποιούνταν να το κάνουν.

Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κρίνει «σκληρή» αυτήν την ύστατη απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να ακυρώσουν έναν νόμο, που αποδείχθηκε χρήσιμος, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Στην αρχική μορφή του, το Obamacare υποχρέωνε όλους τους Αμερικανούς, ακόμη κι εκείνους με καλή υγεία, να συνάψουν μια ασφάλεια ειδάλλως θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με οικονομικές κυρώσεις και ανάγκαζε τις εταιρείες να ασφαλίζουν όλους τους πιθανούς πελάτες, όποια κι αν ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, που δεν διέθεταν έως εκείνη τη στιγμή, όμως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.

Η πρώτη προσφυγή τους στοχοθετούσε επομένως αυτήν την «ατομική εντολή». Το Ανώτατο Δικαστήριο την επικύρωσε το 2012, εκτιμώντας πως οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φόροι και δικαιολογούσαν την παρέμβαση του κράτους.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να καταργήσει τον νόμο στο Κογκρέσο, όμως ηττήθηκε. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατάφεραν, εντούτοις, να τον τροποποιήσουν το 2017 και μηδένισαν τα πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλισης.

Πολλές ρεπουμπλικανικές πολιτείες προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν ισχύει πλέον. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας τους δικαίωσε: «ο ακρογωνιαίος λίθος» του νόμου είχε εξαλειφθεί, ολόκληρος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, είχε αποφασίσει τότε.

Αυτήν την απόφαση ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Δεν διευθετήσαμε το ερώτημα της εγκυρότητας του νόμου, όμως το Τέξας και οι άλλοι ενάγοντες δεν είναι αρμόδιοι για να το θέσουν», έγραψε ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπρέγιερ, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των συναδέλφων του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λίον Μπλακ αρνείται κατάθεση στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

Ο Λίον Μπλακ, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος με σύνδεση στο σκάνδαλο Έπστιν, δεν παρέστη σε ακρόαση στο Κογκρέσο, κινδυνεύοντας με διώξεις. Είχε καταβάλει 158 εκατ. δολάρια στον Έπστιν, αρνούμενος γνώση εγκλημάτων.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο ζητά άρση κατηγοριών στις ΗΠΑ λόγω ασυλίας αρχηγού κράτους

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει τις σε βάρος του κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, επικαλούμενος την ασυλία του ως πρώην αρχηγός κράτους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέμπτη μέρα διαβουλεύσεων ενόρκων στη δίκη για τριπλή παιδοκτονία

Για πέμπτη μέρα συνεδριάζουν οι ένορκοι στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της, ενώ η υπόθεση έχει φέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ψυχικής υγείας των μητέρων στις ΗΠΑ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε δίκη ο φερόμενος δολοφόνος του Τσάρλι Κερκ μετά από απόφαση δικαστή

Δικαστής στη Γιούτα αποφάσισε την παραπομπή του Τάιλερ Ρόμπινσον, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, σε δίκη, εκτιμώντας πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.
Σημαίες ΗΠΑ Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγκάντα: Απόστρατος συνεργάτης αρχηγού ΕΔ εκδίδεται στις ΗΠΑ για όπλα

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την έκδοση στις ΗΠΑ απόστρατου αξιωματικού, κατηγορούμενου για συνωμοσία πώλησης όπλων αξίας 53,7 εκατ. ευρώ σε μεξικανικά καρτέλ. Μαζί του κατηγορούνται τρία ακόμη άτομα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.