ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτό: Shutterstock

Διώρυγα του Σουέζ: Ελπίδες για αποκόλληση του πλοίου εντός της ημέρας

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο.

Ο πρόεδρος της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given που έχει μπλοκάρει από την Τρίτη τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι το πλοίο θα αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου χθες, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο. Δήλωσε πως ελπίζει σε αποκόλληση του Ever Given «αύριο (σήμερα, Σάββατο) το βράδυ» (ώρα Ιαπωνίας).

Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο. Σύμφωνα με τη Lloyd's List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν επέτρεψε τον διάπλου ινδικών πλοίων στο Στενό του Χορμούζ

Το Ιράν επέτρεψε σε επιλεγμένα ινδικά πλοία να περάσουν από το Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Τεχεράνης στην Ινδία, Μοχαμάντ Φαταλί. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των πλοίων.
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

Τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν για επίθεση σε άδειο δεξαμενόπλοιο στα Στενά Ορμούζ

Τα ΗΑΕ κατηγόρησαν το Ιράν για επίθεση με drones σε άδειο δεξαμενόπλοιο της ADNOC στα Στενά του Ορμούζ και ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις και να διασφαλιστεί το άνοιγμα των Στενών. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μόνο έξι πλοία διέπλευσαν το Ορμούζ μέσα σε 24 ώρες

Μόλις έξι πλοία διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο, έναντι 125-140 πριν την κρίση. Οι ελληνοαμερικανικές εντάσεις συνεχίζονται, ενώ ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποκατάσταση της κανονικής ροής.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ όσο διαρκεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Το Ιράν δηλώνει πως δεν θα ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ όσο διαρκεί ο αμερικανικός αποκλεισμός των λιμανιών του, τονίζοντας ότι πλήρης κατάπαυση πυρός προϋποθέτει την άρση των αποκλεισμών.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Μόνο 3 πλοία από το Ορμούζ σε 12 ώρες - Άνοδος στο πετρέλαιο

Λόγω της πρόσφατης έντασης στον Κόλπο, τα πλοία αποφεύγουν τα Στενά του Ορμούζ, με μόλις τρία περάσματα σε 12 ώρες, έναντι 130 συνήθως. Την ίδια ώρα, το τάνκερ Nero, που τελεί υπό κυρώσεις, διασχίζει την περιοχή.