ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:18
Φωτο: Shutterstock

Ζητούν διεθνή παρέμβαση για να λυθεί η κρίση στη Λευκορωσία

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Λουκασένκο και βρίσκεται φυγαδευμένη στη Λιθουανία κάνει έκκληση για διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες της να υποστηρίξουν διαδικτυακά την έκκλησή της για διεθνείς διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Διευκρίνισε πως τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μέσω του ιστοτόπου belarus2020.org/home θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, επέτειο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας το 1918.

«Καθένας από εσάς γνωρίζει πως η χώρα μας είναι σε κρίση. Μπορούμε να την επιλύσουμε ειρηνικά -- μέσω διαπραγματεύσεων με διεθνή διαμεσολάβηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Τιχανόφσκαγια. Η Τιχανόφσκαγια κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία πέρυσι τον Αύγουστο, εν μέσω ενός κύματος καταστολής εναντίον των συμμετεχόντων σε μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν πολύ αμφιλεγόμενες εκλογές, στις οποίες διεκδίκησε τη νίκη απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Νεοεισερχόμενη στην πολιτική, αυτή η πρώην δασκάλα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα όταν ο σύζυγός της, ο μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι, εμποδίστηκε να το κάνει από το καθεστώς. Ο Τιχανόφκσι κατηγορείται ότι σχεδίασε τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Από τότε η αντιπολιτευόμενη δεν σταματά να ασκεί πίεση στους διεθνείς θεσμούς και τους ξένους ηγέτες, επιδιώκοντας την υποστήριξή τους στο σχέδιό της για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, χωρίς τον Αλεξάντρ Λουκασένκο που κυβερνά τη χώρα από το 1994.

Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι νόθευσε τις εκλογές και επέβαλαν κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Λευκορώσους αξιωματούχους. Οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος έχουν ηρεμήσει στη Λευκορωσία, αλλά ακτιβιστές, διαδηλωτές και δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διώξεις.

Σύμφωνα με την Τιχανόφσκαγια, μια ψήφος υπέρ διαπραγματεύσεων θα ήταν «ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς εταίρους για να περάσουμε στην πράξη». Η αντιπολιτευόμενη ανέφερε πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμοι να οργανώσουν μια πλατφόρμα και να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητές καθώς και να αναγκάσουν το καθεστώς να διαπραγματευθεί». Ο λευκορωσικός ιστότοπος επιτρέπει στους χρήστες να ψηφίσουν ανώνυμα από τα τηλέφωνά τους, με τη βοήθεια των εφαρμογών μηνυμάτων Viber ή Telegram.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Politico: Νέα μέτρα κατά της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ζητά η ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στο Politico ότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση ως ένα εργαλείο υβριδικής πίεσης, προτείνοντας νέο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για αποτελεσματική και συλλογική διαχείριση των συνόρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Εξετάζεται ποινική δίωξη κατά του Λουκασένκο από τον Εισαγγελέα

Η Ουκρανία ζήτησε να εξεταστεί η πιθανότητα ποινικής δίωξης κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και κρατική τρομοκρατία, μετά από αίτημα της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρές ποινές φυλάκισης σε ιδρυτές ανεξάρτητου καναλιού στο Αζερμπαϊτζάν

Στο Αζερμπαϊτζάν, δύο συνιδρυτές ανεξάρτητου καναλιού, τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως 15 έτη για οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ουκρανικό drone χτύπησε λεωφορείο με Λευκορώσους τουρίστες

Δύο τραυματίες σε τουριστικό λεωφορείο από ουκρανικό drone στη Μπριάνσκ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Το Κίεβο διαψεύδει ανάμειξη και κάνει λόγο για προβοκάτσια. Παλαιότερη επίθεση σε λεωφορείο με μαθητές είχε επίσης απορριφθεί από την Ουκρανία.
Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο στο Πεκίνο

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Κίνας και Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνομιλίες.