ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Περισσότεροι από 1 δισ. οι κλιματικοί πρόσφυγες μέχρι το 2050

Περίπου το 60% αυτών που εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω των κλιματικών αλλαγών τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκονται στην Ασία. Κάθε χρόνο εκτοπίζονται περίπου 22,7 εκατ. άνθρωποι.

Περίπου 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από φαινόμενα που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, τους τελευταίους έξι μήνες, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στην Ασία, ανακοίνωσε σήμερα ανθρωπιστική οργάνωση.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι άλλα περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από συγκρούσεις κατά την ίδια περίοδο, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εσωτερικών εκτοπισμών προκαλούνται τώρα από τις κλιματικές αλλαγές.

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον περίοδο έξι μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021, σηματοδοτούν μια επιταχυνόμενη παγκόσμια τάση εκτοπισμών που συνδέονται με το κλίμα, σημείωσε η Έλεν Μπραντ, Συντονίστρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας για θέματα Μετανάστευσης και Εκτοπισμού Ασίας-Ειρηνικού.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει υπάρχοντες παράγοντες, όπως η φτώχεια, η σύγκρουση και η πολιτική αστάθεια», σημείωσε η Μπραντ. «Ο συνδυασμένος αντίκτυπος καθιστά την ανάκαμψη πιο μακρά και πιο δύσκολη: με το ζόρι έχουν χρόνο οι άνθρωποι για να ανακάμψουν και πλήττονται από άλλη καταστροφή».

Περίπου το 60% αυτών που εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω των κλιματικών αλλαγών τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκονται στην Ασία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών McKinsey & Co ανακοίνωσε ότι η Ασία "δείχνει να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε φυσικούς κλιματικούς κινδύνους από ό,τι άλλα μέρη του κόσμου απουσία προσαρμογής και μετριασμού" του κινδύνου.

Στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC) δείχνουν ότι κατά μέσον όρο 22,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται εκτοπισμοί που έχουν προκληθεί από γεωφυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά η ευρεία πλειονότητα εκτοπίζεται από γεγονότα που σχετίζονται με τον καιρό.

Παγκοσμίως, 17,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2018 και 24,9 εκατομμύρια το 2019. Για το 2020 δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία για όλη τη χρονιά, αλλά η έκθεση στα μέσα της χρονιάς της Διεθνούς Ομοσπονδίας δείχνει ότι 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ως το 2050 λόγω συγκρούσεων και οικολογικών παραγόντων, υπογραμμιζόταν εξάλλου πέρυσι σε έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτιά στην Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσαφάδος: Κανείς δεν μένει μόνος, δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο

Σύσκεψη στο δημαρχείο Βιλίων με παρουσία του υφυπουργού Κ. Κατσαφάδου και τοπικών φορέων για το συντονισμό δράσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική. Οι αυτοψίες στο Πόρτο Γερμενό ολοκληρώνονται αύριο.
πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Μείωση παραγωγής πυρηνικού λόγω χαμηλής στάθμης του Σάβου

Ο πυρηνικός σταθμός Κορσκ στη Σλοβενία μειώνει την παραγωγή στο 80% λόγω χαμηλής στάθμης νερού και υψηλών θερμοκρασιών στον Σάβο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν νέες μειώσεις. Ζέστη και ξηρασία προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπελέρης ρωτά την Κομισιόν για Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης ζητά από την Κομισιόν νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, λόγω της ανεπάρκειας χρηματοδότησης του υπάρχοντος Ταμείου Αλληλεγγύης.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ελ Νίνιο απειλεί με οξεία επισιτιστική κρίση 49 εκατ. ανθρώπους

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο ενδέχεται να προκαλέσει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε έως 49 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2024, κυρίως σε ευάλωτες περιοχές.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πράσινες και δροσερές γίνονται 43 σχολικές αυλές στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων ενίσχυσε το πράσινο σε 43 σχολεία με νέες φυτεύσεις, σχολικούς λαχανόκηπους και συστήματα σκίασης, σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς, για προστασία από τη ζέστη και αναβάθμιση του μικροκλίματος.