ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Η ιταλική Βουλή επικύρωσε ομόφωνα τη συμφωνία με την Ελλάδα για ΑΟΖ

Ο θεμελιώδης κανόνας της συμφωνίας είναι το άρθρο 1, το οποίο ορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και τον καθορισμό των συντεταγμένων.

Με 273 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική, η ιταλική Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στα πλαίσια της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova.

«Ο θεμελιώδης κανόνας της συμφωνίας είναι το άρθρο 1, το οποίο ορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, όχι μόνο αναφέροντας τη γραμμή οριοθέτησης που σχεδιάστηκε για την υφαλοκρηπίδα από την προαναφερθείσα συμφωνία του 1977, αλλά και τον καθορισμό των συντεταγμένων σύμφωνα με τη μέθοδο Wgs-84, που είναι αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα στη χαρτογραφία», αναφέρει η κοινοβουλευτική πράξη, σύμφωνα με το κείμενο του ιταλικού πρακτορείου.

Άλλες σχετικές διατάξεις είναι «εκείνες που αφορούν προηγούμενες πληροφορίες σε περίπτωση διακήρυξης λειτουργικής περιοχής δικαιοδοσίας από ένα από τα μέρη (άρθρο 2), καθώς και εκείνη που αποκλείει οποιαδήποτε προκατάληψη, ως απόρροια της συμφωνίας, σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες ασκείται νόμιμα σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα καθήκοντα τρίτων κρατών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, UNCLOS (άρθρο 3)», καταλήγει το Agenzia Nova.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Ελλάδας-Ιταλίας σε Ισραήλ για ασφάλεια στη Global Sumud Flotilla

Ελλάδα και Ιταλία ζητούν από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια του στολίσκου Global Sumud Flotilla και καλούν τους συμμετέχοντες να δεχθούν την πρόταση του Λατινικού Πατριαρχείου για ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Δένδιας, Κροσέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας στο επίκεντρο της συνάντησης

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Γκουΐντο Κροσέτο στη La Spezia, με επίκεντρο την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας και τη συνεργασία στην Ε.Ε. και τη Μεσόγειο.