ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Σερβία: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Υπεγράφη στη Μόσχα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες μέλη της EAEU το 2018 ανήλθαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπεγράφη σήμερα στη Μόσχα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) που συνθέτουν οι χώρες: Ρωσία, Καζακστάν, Κιργισία, Λευκορωσία και Αρμενία.

Από την πλευρά της Σερβίας, την συμφωνία υπέγραψε η πρωθυπουργός Άννα Μπέρναμπιτς, ενώ από την EAEU, οι πρωθυπουργοί των χωρών μελών. Με την συμφωνία αυτή, η Σερβία θα έχει δικαίωμα να προωθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που παράγει, σε μία αγορά 183 εκατομμυρίων.

Εξαιρέθηκαν από την συμφωνία τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Σερβία από την ιταλική βιομηχανία Fiat. Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των κλάδων, κυρίως από την Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες μέλη της EAEU το 2018 ανήλθαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Προχωρά η κύρωση του μνημονίου Ελλάδας–Σερβίας για την υγεία

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Τετάρτη 18/3/2026 προς κύρωση το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα της Υγείας, που υπεγράφη στο Βελιγράδι με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων υγείας.
Εκτόξευση πυραύλου πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Κινέζικοι υπερηχητικοί πύραυλοι στην αεροπορία, αντίδραση Κροατίας

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας διαθέτει κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους CM-400 AKG, με εμβέλεια 400 χλμ και βάρος έως 950 κιλά, στο οπλοστάσιό της.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αξιωματούχος: Ο έλεγχος πετρελαίων και όχι τα πυρηνικά η αιτία πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ διαψεύδει ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως το πρόγραμμα είναι ειρηνικό και καταγγέλοντας τις ΗΠΑ για παραπληροφόρηση και στρατιωτικές επιβουλές στην περιοχή.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Το Συνταγματικό Δικαστήριο «παγώνει» τη διάλυση της Βουλής

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ανέστειλε το διάταγμα διάλυσης της Βουλής από την πρόεδρο Οσμάνι, απαγορεύοντας ενέργειες τόσο στην ίδια όσο και στη Συνέλευση, μέχρι τις 31 Μαρτίου ή μέχρι τελικής απόφασης.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές μετά τη διάλυση της Βουλής

Στο Κόσοβο ξέσπασε νέα πολιτική κρίση λόγω της αποτυχίας εκλογής προέδρου. Η πρόεδρος Οσμάνι διέλυσε τη Βουλή, επικαλούμενη συνταγματική υποχρέωση, και κατηγόρησε τους βουλευτές για την πρόκληση των πρόωρων εκλογών.
Boeing 777 Emirates
ΔΙΕΘΝΗ

Έφτασε στο Βελιγράδι το πρώτο αεροπλάνο με Σέρβους από το Ισραήλ

Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης Σέρβων πολιτών από τη Μέση Ανατολή. Έφτασε αεροπλάνο με 200 άτομα από Ντουμπάι στο Βελιγράδι, ενώ δύο ακόμη πτήσεις αναμένονται. Ξεκίνησε και η μεταφορά Σέρβων από Ισραήλ μέσω Αιγύπτου.