Η δραστηριότητα του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση περιορίσθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ώρες πριν τη τελευταία εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της για αποδοχή καταθέσεων περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος και ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων χωρίς να ορίσει ημερομηνία λήξης του, προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού και να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να υπολείπεται περισσότερο από το μισό από τον στόχο της ΕΚΤ (που είναι λίγο κάτω από το 2%) και τα στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit ενισχύουν τους φόβους για πιο ζοφερές προοπτικές της οικονομίας.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI, που θεωρείται καλός δείκτης της υγείας της οικονομίας, διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο (50,1 μονάδες) , όταν κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο εξαετίας και πλέον. Ο δείκτης κινείται επικίνδυνα κοντά στις 50 μονάδες που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μία ελαφρά βελτίωση στον δείκτη PMI του Οκτωβρίου δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι η ανάπτυξη έχει ουσιαστικά ανακοπεί. Η συνολική εικόνα είναι αυτή μίας αδύναμης οικονομίας», δήλωσε στέλεχος της ING.
Ο εξωστρεφής μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συνέχισε να συρρικνώνεται και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να επεκταθεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η δραστηριότητα στη Γαλλία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο, ενισχυμένη κυρίως από τον πιο εύρωστο τομέα των υπηρεσιών. «Η απόκλιση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας παρέμεινε», δήλωσε στέλεχος της Capital Economics.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει αλλαγές στην πολιτική της, μόλις έξι εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων, μεταξύ των οποίων οι νέες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, η μείωση του επιτοκίων και η δέσμευση να ανοίξει ξανά τους κρουνούς του χρήματος, αν χρειαστεί. Η συντριπτική πλειονότητα - το 95% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα - δήλωσαν ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.