ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Pixabay

Κομισιόν: Κίνδυνος απόκλισης στους προϋπολογισμούς Ιταλίας και Γαλλίας

Η Κομισιόν ζητεί από Παρίσι και Ρώμη διευκρινίσεις για τα σχέδια προϋπολογισμού του 2020, επικαλούμενη κινδύνους απόκλισης από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα διευκρινίσεις από την Γαλλία και την Ιταλία για τα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, επικαλούμενη «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Παρίσι και η Ρώμη έλαβαν σχετικές επιστολές του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Στην επιστολή τους, οι δύο επίτροποι επικρίνουν το γεγονός ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,0% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία».

Για τη ακρίβεια, εάν δεν ληφθούν υπ΄όψιν οι συνέπειες της οικονομικής συγκυρίας, η Γαλλία δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της.

«Άρα, αυτή η (μηδενική) προσπάθεια αποκλίνει της απαιτούμενης βελτίωσης κατά 0,6% του ΑΕΠ», γράφουν οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, υπενθυμίζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της ευρωζώνης.

«Το γαλλικό σχέδιο προϋπολογισμού δεν τηρεί ούτε τον ρυθμό αναφοράς της μείωσης του χρέους το 2020», προσθέτουν τα δύο μέλη της Επιτροπής.

Για την Ιταλία, το πρόβλημα έγκειται στο κολοσσιαίο χρέος-το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

«Το σχέδιο της Ιταλίας δεν τηρεί τον στόχο μείωσης του χρέους το 2020», γράφουν οι δύο επίτροποι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντέδρασε γρήγορα υποσχόμενος «να δώσει στην ΕΕ όλες τις διευκρινίσεις».

«Δεν ανησυχούμε. Είναι ένας αναγκαίος διάλογος με τις Βρυξέλλες τον οποίο δεν θα αποφύγουμε», είπε.

Τέσσερις ακόμη χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους: το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και Φινλανδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή ανησυχία ΕΕ για το νέο νομοσχέδιο θανατικής ποινής στο Ισραήλ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση τη βαθιά ανησυχία τους για ισραηλινό νομοσχέδιο που διευρύνει τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αρχές του Ισραήλ.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτικό κείμενο η κοινή δήλωση για το Χορμούζ, λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Ταγιάνι τόνισε ότι η κοινή δήλωση για το Χορμούζ είναι πολιτική και όχι στρατιωτική και στοχεύει στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, χωρίς εμπλοκή στον πόλεμο ή κλιμάκωση της έντασης.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ευρωπαϊκοί ηγέτες ανησυχούν έντονα για την αύξηση της βίας

Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Καναδά εκφράζουν ανησυχία για τη βία στον Λίβανο, καταδικάζουν τις επιθέσεις σε αμάχους και καλούν Ισραήλ και Λίβανο σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συλλυπητήρια στη Γαλλία για τον θάνατο στρατιώτη στο Ερμπίλ

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο Γάλλου στρατιώτη στο Ερμπίλ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «αδικαιολόγητη επίθεση» και ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Ιταλίας στη σταθερότητα της περιοχής.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κύπρο κατέπλευσε η ιταλική φρεγάτα Federico Martinengo

Η φρεγάτα Federico Martinengo του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου, με πλήρωμα άνω των 160 ατόμων, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία προστασίας της Κύπρου σε συντονισμό με Γαλλία και Ισπανία.