ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπ. Τζόνσον βλέπει τις ΗΠΑ ως τον στενότερο σύμμαχο της Βρετανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του και δήλωσε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του για τα κοινά ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καταφέρει πολλά, από τον τομέα του εμπορίου έως την κλιματική αλλαγή, με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Ουάσιγκτον ως τον στενότερο και πιο σημαντικό σύμμαχο που έχει το Λονδίνο.

Ο Τζόνσον, τον οποίο είχε αποκαλέσει «Τραμπ της Βρετανίας» ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του χθες, λέγοντας πως ανυπομονεί να «εργαστούν στενά στις κοινές μας προτεραιότητες».

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον, που πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να χρειαστεί να προσπαθήσει σκληρά για να σφυρηλατήσει έναν στενό δεσμό με τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν εκφράσει αμφιβολίες για το Brexit και δεν έχει ποτέ συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος και σημαντικότερος σύμμαχός μας. Και αυτό συμβαίνει από πρόεδρο σε πρόεδρο, από πρωθυπουργό σε πρωθυπουργό. Δεν θα αλλάξει», είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης επισήμανε, επίσης, πως ανυπομονεί να εργαστεί με τον Μπάιντεν και την ομάδα του «σε πολλά κρίσιμα ζητήματα για εμάς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο, τη διεθνή ασφάλεια. Πολλά, πολλά, πολλά, πολλά ζητήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ που δήλωσε πως ο Μπάιντεν «δεν θα έχει μεγαλύτερο σύμμαχο, πιο φερέγγυο φίλο από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως έναν «ενθουσιώδη μελετητή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ», ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ΗΠΑ και Βρετανία να «κάνουν κάτι στον (τομέα) του εμπορίου», αν και η Ουάσιγκτον είναι «σκληρός διαπραγματευτής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρέιτσελ Ριβς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη κριτική Ριβς για στάση ΗΠΑ και συνέπειες στο Ορμούζ

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς, εξέφρασε απογοήτευση και οργή για την αμερικανική αποτυχία να παρουσιάσουν σαφές σχέδιο ή στόχους για τον πόλεμο στο Ιράν, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις όπως το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Στάρμερ μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας

Οι ηγέτες Βρετανίας και ΗΠΑ συνομίλησαν τηλεφωνικά, επικεντρώνοντας στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και ειδικά στα Στενά του Ορμούζ. Συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή σχεδίου για εμπορική και ενεργειακή σταθερότητα.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ και Τραμπ συζήτησαν για τη διέλευση πλοίων στα Στενά Χορμούζ

Ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ στρατιωτικές επιλογές και διοικητική υποστήριξη για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Χορμούζ, τονίζοντας τη σημασία μιας διεθνούς συμμαχίας και πρακτικών σχεδίων.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ και Τραμπ μίλησαν για ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, έπειτα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λονδίνου.