ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Οι Ινδοί πανηγυρίζουν για την αντιπροεδρία της Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις, κόρη Τζαμαϊκανού και Ινδής έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ με πολλούς διάσημους να την συγχαίρουν μέσω των social media.

Οι Ινδοί γιόρτασαν σήμερα την εκλογή της Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ, χαιρετίζοντας την ιστορική νίκη αυτής της γυναίκας που έχει ινδική καταγωγή. Στο Νέο Δελχί οι κάτοικοι σχολιάζουν με περηφάνια την ινδική καταγωγή της εκλεγμένης αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Χάρις απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα της, την Σιαμάλα Γκοπαλάν, που γεννήθηκε στην πόλη Τσενάι της νότιας Ινδίας. «Πίστευε βαθιά σε μια Αμερική όπου κάτι τέτοιο είναι δυνατό», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών της.

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Η μητέρα της είναι Ινδή και ο πατέρας της Τζαμαϊκανός, και οι δύο μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν.

Στο χωριό Τουλασεντραπουράμ, στην πολιτεία Ταμίλ Νάντου όπου γεννήθηκε ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της Καμάλα Χάρις, ο Π. Β. Γκοπαλάν ανώτερος Ινδός αξιωματούχος, οι κάτοικοι γιόρτασαν την εκλογή της. Περίπου 8.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον, παιδιά κρατούσαν πορτρέτα της Χάρις, την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν σε έναν ινδουιστικό ναό για να ευχαριστήσουν τους θεούς για τη νίκη της και του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ινδός θείος της Χάρις, ο Μπαλασαντράν Γκοπαλάν, ένας πανεπιστημιακός, δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι η ανιψιά του θα πετύχει. «Είμαι ανακουφισμένος, διότι γνώριζα ότι θα κερδίσει και της το είπα χθες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο WION TV από το Νέο Δελχί.

Την Παρασκευή είχε δηλώσει στο AFP ότι η οικογένεια της Χάρις από την Ινδία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραστεί στην ορκωμοσία της. «Ήμασταν εκεί οικογενειακώς όταν ορκίστηκε στη Γερουσία. Και θα είμαστε όλοι μαζί όταν ορκιστεί αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι μια μεγάλη στιγμή για εμάς», τόνισε.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που είχε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αργά χθες ότι η νίκη της Χάρις είναι ιστορική. «Η επιτυχία σας ανοίγει δρόμους και αποτελεί αιτία μεγάλης περηφάνιας όχι μόνο για τους θείους σας, αλλά και για όλους τους Αμερικανοϊνδούς», επεσήμανε ο Μόντι.

Δεκάδες διακεκριμένοι Ινδοί και Αμερικανοί συνεχάρησαν τη Χάρις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για τη νίκη της, ανάμεσά τους η Ινδή ηθοποιός Πριγιάνκα Τσόπρα και η Μίντι Κάλινγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ινδία: Νέα εμπορική συμφωνία, μείωση δασμών και αλλαγή στο πετρέλαιο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με Ινδία: Μείωση δασμών στα ινδικά προϊόντα από 25% σε 18%, η Ινδία θα αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, σταματώντας τις εισαγωγές από Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ινδία θα προμηθεύεται πετρέλαιο από Βενεζουέλα και όχι από Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα αντί για το Ιράν και κάλεσε και την Κίνα να συνάψει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βενεζουελάνικη προμήθεια.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απογοήτευση υπουργού για τη συμφωνία Ινδίας-ΕΕ με Ευρωπαίους

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επέκρινε την ΕΕ για τη συμφωνία με την Ινδία, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας ενώ επέβαλε δασμούς 25% στα ινδικά προϊόντα, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι αυτοϋπονομεύονται.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Eastern Mediterranean Gateway Act για τον IMEC

Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για συζήτησή του στην Ολομέλεια και θεσμική ενίσχυση της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικής πύλης.