ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στοίβα βιβλίων

Γαλλία: Μάχη για να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία

Η δράση διαμαρτυρίας τους με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία.

Εορτή των Αγίων Πάντων «Toussaint», της μνήμης των νεκρών, σήμερα στη Γαλλία, της γιορτής των Χρυσανθέμων. Είναι τα λουλούδια που προτιμούν οι Γάλλοι για να στολίσουν τους τάφους. Εν μέσω lockdown, οι ανθοπώλες κόντεψαν να πάθουν συμφόρηση στην ιδέα ότι θα έκλειναν τα μαγαζιά τους. Πέτυχαν τελικά την πρώτη εξαίρεση, να μείνουν δηλαδή ανοικτά για σήμερα, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους για διεκδικήσεις. Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι κλείνουν τα βιβλιοπωλεία, αλλά μένουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ-μάρκετ.

Ενωμένοι οι δήμαρχοι από δεκάδες μεγάλες πόλεις

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η δράση διαμαρτυρίας τους με το σύνθημα «Το βιβλίο είναι τροφή του πνεύματος» πήρε μεγάλη έκταση και εντυπωσιακές ήταν οι ουρές των πολιτών την Παρασκευή, έξω από τα μικρά βιβλιοπωλεία. Πέτυχαν τελικά να κλείσουν τα τμήματα βιβλίου στα σουπερ-μάρκετ, ο αγώνας όμως συνεχίζεται μέσω «κοινής πρωτοβουλίας δημάρχων για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων», όπως δηλώνει σήμερα στην Εφημερίδα της Κυριακής (JDD), η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό.

Αλλά και οι μικρομεσαίοι έχουν επίσης τη στήριξη των δημάρχων, εκ των οποίων 28 επέτρεψαν ήδη από χθες το άνοιγμα των καταστημάτων, καλώντας σε ανυπακοή. Μέσω κοινής επιστολής που υπέγραψαν δήμαρχοι πάνω από 30 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αναφέρεται ότι «η εθνική συνοχή είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας» στηλιτεύοντας «την ανισότητα μεταχείρισης ανάμεσα στα εμπορικά της γειτονιάς, με τα βιβλιοπωλεία και τα εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας».

Πρώτο Σαββατοκύριακο με lockdown και πλήρη κακοφωνία επομένως, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κτυπάει το καμπανάκι, ότι «κάθε μήνας lockdown θα κοστίζει 15 δισ. επιπλέον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρκοζί: Κριτική σε Μακρόν και στήριξη στη Λεπέν στο νέο του βιβλίο

Ο Νικολά Σαρκοζί, στο νέο του βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου», ασκεί έντονη κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εκφράζει συμπάθεια για τη Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας πως δεν θα αντιταχθεί δημόσια στο κόμμα της.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σαρκοζί αφηγείται τη 20ήμερη φυλάκισή του στο νέο του βιβλίο

Ο Νικολά Σαρκοζί, στο νέο του βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου», περιγράφει συγκινητικές στιγμές κράτησης, προσευχές και συνομιλίες με τον ιερέα, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές Santé του Παρισιού.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Γαλλίδα πρέσβη για την ελληνογαλλική αμυντική σχέση

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα Πρέσβη Laurence Auer, με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της στην Αθήνα, ευχαριστώντας την για τη συμβολή της στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν προειδοποιεί για συνέπειες σε όσους στηρίξουν τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράν προειδοποιεί για συνέπειες σε όσους στηρίξουν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του, ενώ χαρακτηρίζει «παράνομη» την απέλαση δύο διπλωματών του από τη Γαλλία ως αντίποινα για αντίστοιχο περιστατικό με Γάλλους διπλωμάτες.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκλιξμάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκλιξμάν, με στόχο να «ανορθώσει» τη χώρα και να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά και την άκρα δεξιά.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογραφικά συνδικάτα κατά της επίσκεψης διαδόχου Σ. Αραβίας στη Γαλλία

Τα συνδικάτα Γάλλων δημοσιογράφων χαρακτήρισαν «πρόκληση» την επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας την εκκρεμότητα μήνυσης εις βάρος του για βασανιστήρια και εξαφανίσεις, λόγω της υπόθεσης Κασόγκι.