Με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η αύξηση του ΑΕΠ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερη από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και ισχυρότερη από την αύξηση κατά 7,3% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.
Η ανάπτυξη αυτή ακολούθησε μια πτώση σχεδόν 10% στο δεύτερο τρίμηνο και προκλήθηκε κυρίως από την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από πτώση 13,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Insee. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,3%.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ στο σύνολο του 2020, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση κατά 5,5% από 5,8% προηγουμένως. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,9% σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, ενώ η κυβέρνηση επαναδιατύπωσε την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 4,4% το 2021.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της Γαλλίας προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 11% στο σύνολο του έτους, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε χθες ότι το δ' τρίμηνο θα είναι χειρότερο από τις προβλέψεις για την ευρωζώνη και ίσως τελικά υπάρξει αρνητική τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ (ενώ προβλεπόταν +3,1%).
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όχι μόνο το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί για την οικονομία, αλλά και η υφιστάμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση κατά 3,1% το δ' τρίμηνο έχει τεθεί σε αναθεώρηση και σίγουρα εκτιμάται πλέον ότι το ποσοστό θα είναι μικρότερο, χωρίς να αποκλείεται να γίνει αρνητικό.
Ισπανία
Και η Ισπανία ανακοίνωσε ιστορική ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ στη τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ενισχύεται 16,7%, μετά από πτώση 17,8% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, INE. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη 13,5%.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,7% το γ' τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν 15,2%.