ΓΔ: 2241.42 -0.28% Τζίρος: 260.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:41
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Αν η Τουρκία δεν κηρύξει εκεχειρία, θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν κηρύξει κατάπαυση του πυρός

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία».

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Τραμπ: Μην αποσταθεροποιείτε τη Βενεζουέλα

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι μετέφερε στον Τραμπ πως δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί η Βενεζουέλα μετά την ανατροπή Μαδούρο και τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τη χώρα και τον λαό της, καταδικάζοντας παραβιάσεις της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας για το μέλλον της Γάζας

Συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας πραγματοποιείται στη Φλόριντα για τα επόμενα βήματα στη Γάζα, ενώ αναμένεται και επαφή Τραμπ–Νετανιάχου εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σταθερή η θέση μας για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί την ίδια στάση για το θέμα των F-35 και της Τουρκίας, δίνοντας έμφαση στην τήρηση του νόμου CAATSA λόγω των S-400, όπως τόνισε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε επιστολή βουλευτών.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Λύση στις κυρώσεις CAATSA σύντομα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως Τουρκία και ΗΠΑ πρέπει σύντομα να βρουν λύση για τις κυρώσεις CAATSA, τονίζοντας ότι ήδη συνεργάζονται. Ανέφερε πως το αμερικανικό σχέδιο για Ουκρανία αποτελεί αρχικό σημείο που εξελίσσεται σε νέο πλαίσιο.