ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Αν η Τουρκία δεν κηρύξει εκεχειρία, θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν κηρύξει κατάπαυση του πυρός

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία».

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατέβασε ανάρτηση του Βανς για τη γενοκτονία Αρμενίων

Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων, σημειώνοντας πως είχε αναρτηθεί κατά λάθος και ίσως ενοχλούσε την Τουρκία, σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν σε συνομιλίες αύριο στο Ομάν, σύμφωνα με πηγές

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα θα γίνουν αύριο στο Ομάν, αντί για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ραβίντ. Το αίτημα αλλαγής τοποθεσίας έγινε από το Ιράν. Συζητείται η συμμετοχή αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με ευρύτερη συμμετοχή

Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Τουρκία, με πιθανή παρουσία και άλλων χωρών. Στόχος είναι να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή.
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Σχέδιο ασφάλειας Αρκτικής πριν την επόμενη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος ζήτησε σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρκτικής ως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ διασφάλισαν πρόσβαση στη Γροιλανδία. Ο Τραμπ απέσυρε τις απειλές για δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ με άλλες μουσουλμανικές χώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, επτά χώρες, ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δέχθηκαν να ενταχθούν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.