ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Pixabay

Το Κογκρέσο καταδίκασε την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από την Συρία

Με ευρεία πλειοψηφία και από τα δυο κόμματα, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία και καλεί την κυβέρνηση για σαφές σχέδιο για την ήττα του Ισλαμικού κράτους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 354 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών .

Η ψήφος των βουλευτών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Κογκρέσο για την ενέργεια του Τραμπ, την οποία πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεωρούν ως εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης οι βουλευτές καταγγέλλουν την αποφυλάκιση τζιχαντιστών του ΙΚ έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα.

«Αυτό ήταν μια προδοσία για τους συμμάχων μας. Ήταν ένα δώρο στη Ρωσία, ένα δώρο στο Ιράν, ένα δώρο στο Ισλαμικό Κράτος, ένα δώρο στον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιοτ Έντζελ, ο οποίος εισήγαγε το ψήφισμα προς ψηφοφορία.

Παράλληλα, ηγέτες του Κογκρέσου και Επιτροπών και από τα δύο κόμματα έχουν συναντήσεις με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ για την Συρία.

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή αντιτίθεται στην απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα και καλεί την κυβέρνησή του να παρουσιάσει ένα «σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους».

Καλεί επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική επίθεση, επιδιώκει τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης των συροκουρδικών κοινοτήτων με ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τις ΗΠΑ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας θα γίνουν με αυτοσυγκράτηση.

Ένα παρεμφερές ψήφισμα, που επίσης έχει την στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, κατατέθηκε χθες στην Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί προς ψήφιση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Halkbank στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση κατά της Halkbank, επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει διώξεις εναντίον της. Η διαμάχη είχε συμφωνηθεί να λήξει τον Μάρτιο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Πιέσεις από το Κογκρέσο για F-35 και δηλώσεις Μπάρακ

Βουλευτές ζητούν από τον ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο να ξεκαθαρίσει αν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία εκφράζουν επίσημη πολιτική, εν μέσω ανησυχιών για τα F-35, τη Χεζμπολάχ και τη στάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» αντίθετος με τη Σύμβαση Μοντρέ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε στη δήλωση του Τούρκου αντιπροσώπου, που αναφέρθηκε στα «Τουρκικά Στενά» και στη Σύμβαση του Μοντρέ για τη ρύθμισή τους.