ΓΔ: 2623.91 -0.18% Τζίρος: 315.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΕΕ - Βρετανια
Φώτο: Shutterstock

H Βρετανία ενέκρινε το ν/σ για τη μονομερή αναθεώρηση όρων του Brexit

Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) τίθεται τώρα στο στάδιο επιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο, με βάση το οποίο το Λονδίνο θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το βρετανικό Κοινοβούλιο, με 340 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά.

Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) τίθεται τώρα στο στάδιο επιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα συζητήσουν για το αν το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την εφαρμογή των πιο αμφισβητούμενων τμημάτων του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, προτρέποντας τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τζόνσον πως με αυτό το νομοσχέδιο καταρρακώνει τη φήμη της χώρας.

Από την πλευρά του ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Υποθέσεων Υπαίθρου, είπε πως η Βρετανία θέλει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να πετύχουν και δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες.

«Αυτό που δεν κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ... Είμαστε δεσμευμένοι να επιτύχουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γκόουβ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία έως το τέλος του μήνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η επίθεση στο Κόβεντ Γκάρντεν δεν ήταν τρομοκρατική

Τέσσερις άνδρες τραυματίστηκαν από επίθεση στο Κόβεντ Γκάρντεν, στο κέντρο του Λονδίνου. Το περιστατικό έγινε λίγο πριν τις 12:30 και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ άγνωστη παραμένει η κατάστασή τους.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανική κυβέρνηση δεν θα ερευνήσει την υπόθεση Έπστιν

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια έρευνα για τη δράση του Τζέφρι Έπστιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκλείοντας το σενάριο αυτό «προς το παρόν».
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις άνδρες μαχαιρώθηκαν στο Κόβεν Γκάρντεν, συνελήφθη 47χρονη

Τέσσερις άνδρες τραυματίστηκαν με μαχαίρι στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Μια γυναίκα συνελήφθη ως βασική ύποπτη, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός εξετάζει έρευνα για την υπόθεση Έπστιν

Ο Άντι Μπέρναμ εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας έρευνας για τις πράξεις του Έπστιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις συλλήψεις γνωστών προσώπων. Θα συναντηθεί με τα θύματα, ενώ το σκάνδαλο συνεχίζει να απασχολεί τη Βρετανία.