ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Δεύτερες σκέψεις Μέρκελ για τον αγωγό Nord Stream 2

Μετά τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι με σοβιετικής παρασκευής τοξίνη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η χώρα από την στήριξη του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για το Βερολίνο να αποσύρει την στήριξη επί του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2 για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, σε απάντηση στον δηλητηριασμό, σύμφωνα με όλες τις υποψίες, του Αλεξέι Ναβάλνι με σοβιετικής παρασκευής νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος συμμερίζεται τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Χάικο Μαας, ο οποίος κάλεσε την Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να αποσυρθεί από τον αγωγό Nord Stream 2. «Η καγκελάριος θεωρεί ότι ήταν εσφαλμένο να αποκλεισθεί εκ προοιμίου (αυτό το ενδεχόμενο)», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στην Μόσχα ώστε «να συμβάλει στην διαλεύκανση» αυτού που συνέβη στον Ναβάλνι, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Bild.

Σε αντίθετη περίπτωση, «θα πρέπει να συζητήσουμε για μία απάντηση με τους (ευρωπαίους) εταίρους μας», προειδοποίησε ο Χάικο Μαας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πιθανό «πάγωμα» του προγράμματος του αγωγού Nord Stream 2. Ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δηλητηρηριάσθηκε στην Ρωσία κατά την διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του στην Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitchok, ο οποίος παρασκευάσθηκε κατά την σοβιετική εποχή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Α. Μέρκελ: Καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας, αλληλεγγύη στην Ουκρανία

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η τέως Καγκελάριος τοποθετήθηκε, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στη Γροιλανδία στρατεύματα λόγω ρωσικής και κινεζικής απειλής

Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τη Δανία, στέλνουν αναγνωριστική ομάδα στη Γροιλανδία για την αντιμετώπιση ρωσικών και κινεζικών απειλών στην Αρκτική, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ώρα η Ρωσία να πληρώσει βαρύτερο τίμημα για τον πόλεμο

Ο Καγκελάριος Μερτς τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία ώστε να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς προς το παρόν η Μόσχα δεν επιθυμεί να διακοπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.