ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παλάτι των Ηλυσίων

Παρίσι: Καμία πρόθεση αναγνώρισης των Ταλιμπάν από τη Γαλλία

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, τόνισε το ΥΠΕΞ, παρά τον τεχνικό διάλογο για την απέλαση επικίνδυνων Αφγανών. Δεν υπάρχει αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στο προξενείο του Αφγανιστάν στο Παρίσι.

Η Γαλλία δεν προτίθεται να αναγνωρίσει τις αρχές των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι ξεκινά τεχνικό διάλογο με στόχο την απέλαση Αφγανών που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα και θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Πασκάλ Κονφαβρέ σε ενημέρωση του Τύπου, "η Γαλλία δεν αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν και δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει. Αυτός ο τεχνικός διάλογος δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο αναγνώριση το καθεστώτος". Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν σήμερα στο προξενείο" του Αφγανιστάν στο Παρίσι, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Τον Οκτώβριο, το Γαλλικό Πρακτορείο είχε αποκαλύψει ότι το Παρίσι είχε ξεκινήσει τεχνικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Διπλωματική πηγή είχε επισημάνει ότι οι συζητήσεις αυτές "δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση" τη γαλλική θέση για το Αφγανιστάν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Ο Πασκάλ Κονφαβρέ υπογράμμισε ότι "αρχίσαμε έναν τεχνικό διάλογο με το Αφγανιστάν, με το τωρινό καθεστώς, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Για να μπορέσουμε να στείλουμε κατευθείαν πίσω Αφγανούς πολίτες που είναι επικίνδυνοι, που συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη στη Γαλλία και που βρίσκονται εδώ παράνομα".

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές είχε επιβεβαιώσει κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση ότι "τεχνικές συζητήσεις" είχαν ξεκινήσει μεταξύ του Παρισιού και των αρχών των Ταλιμπάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έτοιμοι για συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ εσωτερικό ζήτημα και δήλωσε πρόθυμη για συνέχιση συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, τόσο σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα όσο και στην κατάλληλη διαχείριση διαφωνιών.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Αιγύπτου για αυτοσυγκράτηση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, τονίζοντας την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και πολιτικής λύσης στην κρίση της Μέσης Ανατολής, αναφέρει το ΥΠΕΞ Καΐρου.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Φιλιππίνες: Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τη Μανίλα να σταματήσει τη «δυσφήμιση» κατά της Κίνας και να τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κατηγόρησε μάλιστα για κακόβουλες παρεμβάσεις στις διμερείς σχέσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Λετονής ΥΠΕΞ για Ουκρανία, ασφάλεια και ΟΗΕ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Λετονή ομόλογό του με αφορμή τη λετονική προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας κοινές αρχές και συζητώντας για Ουκρανία, θαλάσσια ασφάλεια και διεθνείς προκλήσεις.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για τα 81 χρόνια ίδρυσης του ΟΗΕ: Δέσμευση μας στο Διεθνές Δίκαιο

Το ΥΠΕΞ, με αφορμή τα 81 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ, τονίζει τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη, χαρακτηρίζοντας τον ΟΗΕ θεματοφύλακα ειρήνης και πολυμερούς συνεργασίας.