Η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε, έξι ημέρες μετά το δεύτερο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα σε διάστημα ενός χρόνου, προκαλεί αναταράξεις στους κυβερνώντες σοσιαλιστές εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η αποχώρησή του αφήνει το κυβερνών κόμμα χωρίς μία από τις πλέον μαχητικές αλλά και πολωτικές φωνές του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο Πουέντε θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Κάρλος Κουέρπο. Ο Πουέντε αιφνιδίασε τους βουλευτές με την παραίτησή του, μετά από τετράωρη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου τα περισσότερα κόμματα ζητούσαν να αναλάβει την ευθύνη για τα δύο σιδηροδρομικά δυστυχήματα με συνολικά 115 νεκρούς.
Ο Πουέντε, ένας από τους πιο πιστούς υπουργούς του Σάντσεθ, είχε αρχικά δεσμευτεί να παραμείνει στη θέση του για να διαχειριστεί την έρευνα σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα και να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο σιδηροδρομικό σύστημα, παρά τις πιέσεις για παραίτηση από την αντιπολίτευση και κυβερνητικούς εταίρους.
Ωστόσο, αποκάλυψε ότι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί αμέσως μετά το δυστύχημα στην Ούρντα, ενημερώνοντας μόνο την οικογένειά του και κρατώντας μυστική την απόφαση ακόμη και από τον πρωθυπουργό.
Η παραίτηση του Πουέντε θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.
Ο Πουέντε δήλωσε: "Ως υπουργός Μεταφορών σε μια χώρα όπως η Ισπανία δεν μπορώ να παραμείνω στο αξίωμα αυτό, με δύο τόσο σοβαρά δυστυχήματα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όσο διαφορετικά κι αν είναι, ασχέτως αν φέρω ή όχι άμεση ευθύνη γι' αυτά", αναφερόμενος και στο δυστύχημα με 46 νεκρούς στην Αδαμούθ της Ανδαλουσίας.
Επισήμανε επίσης πως "είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας, συνοχής, συμπόνοιας προς τα θύματα".
Η παραίτηση αυτή σημειώθηκε μετά από δημοσκόπηση που κατέγραψε μικρή μείωση της δημοτικότητας των σοσιαλιστών μετά το τελευταίο δυστύχημα.
Ο Σάντσεθ σχολίασε ότι "πολιτικοί σαν τον Πουέντε τιμούν τη χώρα μας και μας αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ενώ κάποιοι απλώς κάνουν κήρυγμα, άλλοι δίνουν τα πάντα", προσθέτοντας πως ο Πουέντε "όρθωσε το ανάστημά του, πρόσφερε λύσεις και έπειτα αποσύρθηκε".
Δικηγόρος και πρώην δήμαρχος, ο Πουέντε ανέλαβε υπουργός Μεταφορών τον Νοέμβριο του 2023, με καθήκοντα που περιλάμβαναν την επίβλεψη της επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου και τη διαχείριση κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Ο υπουργός είχε δεχτεί έντονη κριτική από συνδικάτα και αντιπολίτευση για ελλιπείς επενδύσεις στη συντήρηση και αυξημένες διαταραχές στη λειτουργία. Η κατάσταση κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο με πρόταση στη Γερουσία που ζητούσε την παραίτησή του, μετά το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα στη γραμμή Μαδρίτης-Σεβίλλης.
Σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης τον χαρακτήριζαν «επιθετικό σκυλί» του Σάντσεθ, ενώ ο ίδιος υιοθετούσε μαχητικό ύφος, ανταλλάσσοντας αιχμηρά σχόλια με αντιπάλους του στο κοινοβούλιο και στα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που τον είχε αναδείξει σε βασικό υποψήφιο για τη διαδοχή του Σάντσεθ.