ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Ο Τραμπ αποδέχεται την ήττα στις εκλογές, αποποιείται ευθύνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αναφέροντας πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, χωρίς όμως να αναλάβει ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και την απώλεια του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι «αποδέχεται» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του μέσου της δεύτερης θητείας του, σε μία περίοδο όπου ένα ισχυρό κύμα των δημοκρατικών καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στη χώρα. Παράλληλα, ο ίδιος απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξή του στη New York Times, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε: «Είμαι απολύτως διατεθειμένος να αποδεχθώ αυτά τα αποτελέσματα». Προσέθεσε επίσης ότι επιδιώκει τη συνεργασία με τους δημοκρατικούς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για κοινό πεδίο συνεννόησης.

Μετά το εύρος των κερδών της αντιπολίτευσης, που εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου — τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας — ο αρχηγός του κράτους δεν αμφισβήτησε την ετυμηγορία της κάλπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ογδοντάρης μεγιστάνας είχε επιμείνει μέχρι πρόσφατα να αρνείται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε διατυπώσει νέες καταγγελίες για νοθεία ενόψει των «midterms».

Παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως ψήφος τιμωρίας για τα πεπραγμένα του, ειδικά για τον πόλεμο στο Ιράν και την αύξηση του κόστους ζωής, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν αποδέχεται προσωπική ήττα. Ο ίδιος δήλωσε μέσω Truth Social: «Εγώ δεν ήμουν στο ψηφοδέλτιο» και «αν ήμουν θα είχαμε κερδίσει θριαμβευτικά!».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Τραμπ καλούσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «σαν» να ήταν ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το μήνυμά του.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνεργάτες του προέδρου παραμένουν απτόητοι. Προειδοποίησε επίσης ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι ακόμα πιο αποφασισμένος να σταματήσει τη ριζοσπαστική αριστερά».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο πρόεδρος δεν ήταν στα ψηφοδέλτια και είναι αποδεδειγμένο ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ πηγαίνουν να ψηφίσουν όταν είναι στο ψηφοδέλτιο», ενώ η «ποιότητα» των υποψηφίων της παράταξης θεωρήθηκε μη ικανοποιητική.

Ο Τραμπ φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων της παράταξής του για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, πραγματοποιώντας δεκάδες προεκλογικές εμφανίσεις.

Η κακή διάθεση του προέδρου είχε διαφανεί ήδη πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όταν μέσω Truth Social εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις κατά του Fox News, κατηγορώντας το δίκτυο ότι επιχειρεί να τον βλάψει εσκεμμένα.

Σε μία από τις αναρτήσεις του χαρακτήρισε πολιτική αναλύτρια «χαζή σαν κοτρόνα», ενώ σε άλλη επέκρινε τις δημοσκοπήσεις του δικτύου, θεωρώντας ότι αντανακλούν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τα πεπραγμένα του. «Είναι εναντίον μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την επικράτηση των δημοκρατικών, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίσει έρευνες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απώλεια του ελέγχου της Γερουσίας σημαίνει ότι χάνει τη δυνατότητα διορισμών, ειδικά εάν αδειάσει κάποια από τις εννέα θέσεις στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, τα μέλη του οποίου υπηρετούν ισοβίως.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα αξιοποιεί το δικαίωμα βέτο και θα αψηφά το Κογκρέσο αν οι δημοκρατικοί ανακτήσουν τον έλεγχό του.

Παρά τις εξελίξεις, διατηρεί σημαντικά περιθώρια δράσης σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το αναμενόμενο «μπλε κύμα» των δημοκρατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, πλήγμα σε Τραμπ

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν σημαντικό πλήγμα για τον Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί πέτυχαν νίκες ακόμα και σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες και κατέκτησαν αρκετές έδρες σε Γερουσία και Βουλή, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη New York Times πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, παρά τη βαριά ήττα των Ρεπουμπλικανών, και εξέφρασε προθυμία για συνεργασία με τους Δημοκρατικούς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Τραμπ

Δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με σαφή απόρριψη από τους ψηφοφόρους, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να χάνουν τη Βουλή και ίσως και τη Γερουσία λόγω δυσαρέσκειας για το κόστος ζωής.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Προβάδισμα Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές κατά του Τραμπ

Τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ αποτελούν ηχηρό πλήγμα για τον Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί κερδίζουν έδρες-κλειδιά σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα, περιορίζοντας την επιρροή του στη Γερουσία.
Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος ατάραχος παρά το δημοκρατικό κύμα στις ΗΠΑ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να απαλλάξει τον Τραμπ από ευθύνες για την αναμενόμενη ήττα των ρεπουμπλικανών στις εκλογές, τονίζοντας ότι ο Τραμπ δεν ήταν στα ψηφοδέλτια και η ποιότητα των υποψηφίων ήταν χαμηλή.