Σε κεντρικό σημείο βρίσκονται οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις στο Ισραήλ, καθώς οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, με στόχο να συμφωνήσουν στην υποστήριξη του κεντρώου Γκάντι Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι διαβουλεύσεις που ακολουθούν τις εκλογές στο Ισραήλ χαρακτηρίζονται συνήθως από μακρά διάρκεια, ενώ η σημερινή συνάντηση της αντιπολίτευσης ενδέχεται να είναι η πρώτη μιας σειράς συνομιλιών.
Οι βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου δεν εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κανένα μπλοκ. Ο συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκέντρωσε 53 έδρες και η συμμαχία υπό τον Γκάντι Άιζενκοτ 48 έδρες. Και οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής τους βάσης, ώστε να φθάσουν τις 61 απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει αποσκιρτήσεις από το μπλοκ της αντιπολίτευσης, στρατηγική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν.
Η σημερινή συνάντηση στην Χερτζλία, κοντά στο Τελ Αβίβ, είχε ως στόχο, όπως ανακοίνωσε το κόμμα Yashar του Άιζενκοτ, «να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τα επόμενα στάδια». Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ, ο ηγέτης της ισραηλινής αριστεράς Γιαΐρ Γκολάν και ο εθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν.
Ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε κατά την άφιξή του ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία επικίνδυνη απόπειρα ακύρωσης των εκλογών» από το στρατόπεδο του Νετανιάχου, το οποίο συνεχίζει να διατυπώνει κατηγορίες για νοθεία.
Ο Λαπίντ πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτικό να αποκλείσουμε τον Νετανιάχου και την ομάδα του (...) Έχουν ήδη προκαλέσει πολύ κακό με τον τρόπο αυτόν στο κράτος και στον λαό του Ισραήλ».
Όλες οι συνιστώσες του μπλοκ της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα προτείνουν τον Γκάντι Άιζενκοτ για πρωθυπουργό στον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος ξεκινά αύριο τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ωστόσο, το κεντρικό ζήτημα αφορά στη στάση που θα κρατήσει η συμμαχία της αντιπολίτευσης απέναντι στις αραβικές λίστες, οι οποίες εμφανίζονται πρόθυμες να στηρίξουν τον Άιζενκοτ για να απομακρύνει τον Νετανιάχου από την εξουσία.
Ο ρόλος των αραβικών κομμάτων και οι προκλήσεις της αντιπολίτευσης
Η Ενωμένη Λίστα και το κόμμα Raam σημείωσαν ιστορική επιτυχία στις εκλογές, κερδίζοντας 19 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, αποτέλεσμα της ισχυρής κινητοποίησης της αραβικής μειονότητας. Οι Άραβες Ισραηλινοί, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν διακριτική μεταχείριση, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Παρά την εκλογική τους άνοδο, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν προς το παρόν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα. Ο λόγος είναι ο φόβος αποξένωσης τμημάτων του εκλογικού σώματος, σε μια κοινωνία που παραμένει διχασμένη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
Μόνο ο Γιαΐρ Γκολάν τάσσεται υπέρ της συμμαχίας με τα αραβικά κόμματα, ενώ ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν εκφράζει κάθετη αντίθεση. Το κόμμα Yashar τηρεί αρνητική αλλά όχι ξεκάθαρα απορριπτική στάση, ενώ η θέση του κόμματος Μαζί (των Μπένετ και Λαπίντ) παραμένει αδιευκρίνιστη.
Μετά την ανακοίνωση της σημερινής συνάντησης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνοντας «ανοικτός στον διάλογο» και καλώντας σε σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του.
Ωστόσο, απέκλεισε τη συμμετοχή των αραβικών κομμάτων, τα οποία αποτέλεσαν διαρκή στόχο κατά την προεκλογική περίοδο και μετά τις εκλογές. Ο Νετανιάχου κατηγορεί τα αραβικά κόμματα ότι αποτελούν απειλή για το Ισραήλ, ενώ συνεχίζει να διατυπώνει αβάσιμες, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, κατηγορίες για νοθεία.
Το μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχει σχολιάσει δημόσια την πρόταση του Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα που θα πραγματοποιηθούν Τετάρτη και Πέμπτη, θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους ηγέτες των κομμάτων.