ΓΔ: 2635.1 0.61% Τζίρος: 41.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:40
Σι Τζινπίνγκ Κίνα

Σι Τζινπίνγκ: Όχι σε γεωπολιτικές συγκρούσεις μεγάλων δυνάμεων στη Μ. Ανατολή

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε στον σουλτάνο του Ομάν πως η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να γίνει πεδίο σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων, δηλώνοντας πως η Κίνα στηρίζει τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες.

Την ανάγκη να μην μετατραπεί η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου σε πεδίο αντιπαλότητας μεγάλων δυνάμεων και γεωπολιτικών συγκρούσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε συνάντησή του με τον σουλτάνο του Ομάν Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με τις αραβικές χώρες, προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Παραδοσιακά η Κίνα έχει επιλέξει χαμηλών τόνων διπλωματική προσέγγιση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο τους τελευταίους μήνες εντείνει τις πρωτοβουλίες της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ειδικά μετά τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο στο Ιράν. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει σοβαρά τα Στενά του Ορμούζ, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας και μεταφορών διεθνώς.

Ο Σι ανέφερε στον σουλτάνο του Ομάν ότι ο κόσμος βιώνει «βαθιές αλλαγές, πρωτοφανείς σε έναν αιώνα». Τόνισε πως «η περιοχή του Κόλπου στη Μέση Ανατολή δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε αρένα αντιπαλότητας μεγάλων δυνάμεων και γεωπολιτικών συγκρούσεων. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν κοινή φροντίδα και προστασία από όλα τα μέρη», όπως δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Σι, παραμένει προσηλωμένη στον τερματισμό του πολέμου και φιλοδοξεί να συμβάλει «σε σύνεση και λύσεις για την επίλυση των διλημμάτων ασφαλείας της περιοχής». Στόχος είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού με τις αραβικές χώρες και τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια.

Ναυσιπλοΐα, διάλογος ΗΠΑ-Ιράν και νέες εμπορικές συμφωνίες

Σε κοινή δήλωση 20 σημείων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επανέναρξης της κανονικής και ασφαλούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, κάλεσαν τις ΗΠΑ και το Ιράν να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις, να επιστρέψουν στη συμφωνία του Ιουνίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης και να επανεκκινήσουν τον διάλογο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Τζάι Τζουν, ειδικός απεσταλμένος της χώρας στη Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί το Ιράν, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία εντός του μήνα.

Πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Ομάν στην Κίνα

Ο σουλτάνος Χαϊθάμ έφτασε στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός κράτους του Ομάν από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα το 1978.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν, ο σουλτάνος εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τις θέσεις της Κίνας σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα. Τόνισε ότι η ανάπτυξη και η σταθερότητα είναι αλληλένδετες, υπογραμμίζοντας πως «η ευημερία των εθνών απαιτεί περιβάλλον που ορίζεται από την ασφάλεια, την ειρήνη, τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, και την τήρηση του διεθνούς δικαίου –ένα περιβάλλον στο οποίο οι διενέξεις θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα».

Ο Χαϊθάμ δήλωσε επίσης ότι το Ομάν είναι ανοιχτό στην προώθηση διμερούς εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μια τέτοια συμφωνία θα ενισχύσει τις εμπορικές και επενδυτικές ροές μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ομάν, με ενισχυμένες επιχειρηματικές και τουριστικές σχέσεις, οι οποίες ενδυναμώθηκαν περαιτέρω με την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Πεκίνου και Μουσκάτ τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Ομάν εξάγει αργό πετρέλαιο και ενεργειακά προϊόντα στην Κίνα, ενώ επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη των αλυσίδων εφοδιασμού του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ψηφιακό εμπόριο.

Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται η συμφωνία για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους ενεργειακούς τομείς, όπως τα φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, η μεταφορά και ο μετασχηματισμός ηλεκτρικής ισχύος και η αποθήκευση ενέργειας.

Ο ηγέτης του Ομάν, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Πεκίνου ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Παν Γκονγκσένγκ, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών θεσμών των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο στέλνει απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή λόγω ανησυχιών για σύγκρουση

Η Κίνα ανησυχεί για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και θα στείλει απεσταλμένο για διάλογο με τις εμπλεκόμενες χώρες ώστε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να πλήξουν έναν ή δύο ακόμη στόχους στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν εξουδετερώσει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, αλλά απομένει να στοχεύσουν μία ή δύο τοποθεσίες, όπως το «Βουνό της Αξίνας», όπου φέρεται να υπάρχει οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση.
Πύργος Αζαντί Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Συζητήθηκε η επιστολή του αντιπροέδρου Βανς, δεν υπάρχει διάλογος με ΗΠΑ

Η Τεχεράνη συζήτησε την επιστολή του αντιπροέδρου Βανς αλλά δεν σχεδιάζει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. Ο Βανς φέρεται να πρότεινε διαπραγματεύσεις, αλλά ο Τραμπ είπε πως αφορούσε μόνο ιατρικές προμήθειες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόοδος με ΗΠΑ μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ εξαρτάται από την κάλυψη επτά ιρανικών όρων, τονίζοντας ότι η τακτική του «καρότου και μαστίγιου» δεν αποδίδει απέναντι στο Ιράν.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Μεσολαβητές παρουσίασαν νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στο Ιράν

Καταριανοί μεσολαβητές πρότειναν νέο προσχέδιο συμφωνίας στην Τεχεράνη για τη λήξη του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου κατά του Ιράν. Περιλαμβάνει 7ήμερο χρονοδιάγραμμα και βήματα εμπιστοσύνης, με απάντηση της Τεχεράνης εντός εβδομάδας.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πεζεσκιάν: Η Μέση Ανατολή επιλύει τα προβλήματά της χωρίς τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη Μόσχα πως η Μέση Ανατολή μπορεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης συνεργασίας με Ρωσία σε πολλούς τομείς, εν μέσω διεθνών κυρώσεων.