ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σύλληψη με χειροπέδες
Σύλληψη ατόμου

Σερβία: Ο επικεφαλής της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας

Ο αρχηγός της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Σερβίας, Μάρκο Κρίτσακ, συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας σε έρευνα ανθρωποκτονίας, ενώ είχε επικριθεί για βία κατά φοιτητών και στηριζόταν πολιτικά από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Μάρκο Κρίτσακ, αρχηγός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της σερβικής αστυνομίας, συνελήφθη ως ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο έρευνας ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ο Κρίτσακ είχε βρεθεί στο στόχαστρο του φοιτητικού κινήματος, το οποίο τον κατηγορούσε για ωμότητα κατά την καταστολή διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, όπου επικράτησε η λίστα που στηρίχθηκε από το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας έναντι του στρατοπέδου του εθνικιστή πρώην προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος διατηρεί την εξουσία από το 2012.

Η ταχεία άνοδος του 42χρονου Μάρκο Κρίτσακ στην ιεραρχία της σερβικής αστυνομίας αποδόθηκε, σύμφωνα με τοπικά μέσα, στην αφοσίωσή του στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η Φοιτητική Λίστα είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Όπως διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας του Βελιγραδίου Νένταντ Στεφάνοβιτς, «Η σύλληψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών».

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, συνελήφθη και ο Μπόσκο Σεκούλοβιτς, διευθυντής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση επαγγελματικών καθηκόντων, με τις πράξεις τους να φέρεται ότι προκάλεσαν ζημία και σοβαρή προσβολή των δικαιωμάτων του πρώην αρχηγού της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βεσελίν Μίλιτς.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα αδικήματα φέρεται να διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας για τη δολοφονία, τον Μάιο, άνδρα που παρουσιάστηκε ως μέλος της εγχώριας μαφίας σε εστιατόριο του Βελιγραδίου.

Ο Βεσελίν Μίλιτς συνελήφθη τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία ως ύποπτος για «μη καταγγελία εγκλήματος και του δράστη του και για υπόθαλψη εγκληματία».

Μετά από σχεδόν δύο μήνες κράτησης, ο Μίλιτς υπέβαλε μήνυση κατά των Μάρκο Κρίτσακ και Μπόσκο Σεκούλοβιτς, κατηγορώντας τους ότι παρέδωσαν στην εισαγγελία εναντίον του αποδεικτικά στοιχεία επιλεκτικά, ελλιπή και ψευδή, όπως αναφέρεται στη μήνυση που είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο στον σερβικό Τύπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέντρο του Νόβι Σαντ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σερβία αποτίει φόρο τιμής στην τραγωδία που ενέπνευσε το φοιτητικό κίνημα

Χιλιάδες συγκεντρώνονται στο Νόβι Σαντ δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του σιδηροδρομικού σταθμού, που στοίχισε τη ζωή σε 16 άτομα και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης στη Σερβία.
Ο ηττημένος στις εκλογές πρόεδρος της Σερβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα στη Σερβία

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του στις εκλογές της Σερβίας, παραχωρώντας τη νίκη στη Φοιτητική Λίστα, που προέκυψε από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, με 135-140 έδρες έναντι 105 του κόμματός του.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση και επεισόδια στην Πρίστινα μετά την καταδίκη ηγετών του UCK

Ένταση στην Πρίστινα μετά την καταδίκη τεσσάρων πρώην διοικητών του UCK, μεταξύ τους και ο Χάσιμ Θάτσι, από το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης σε βαριές ποινές για εγκλήματα πολέμου. Διαδηλώσεις, επεισόδια και συλλήψεις.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Προειδοποίηση Συμβουλίου Ευρώπης για απειλές στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία τον τελευταίο χρόνο επισημαίνεται από τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω βίας της αστυνομίας σε διαδηλώσεις, επιθέσεων κατά ακτιβιστών και δημοσιογράφων.
σέρβικη διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κατηγορεί αδράνεια της δικαιοσύνης μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη νομικής δράσης στη Σερβία, ένα χρόνο μετά τη φονική κατάρρευση στεγάστρου στο Νόβι Σαντ που στοίχισε 16 ζωές. Ο Ύπατος Αρμοστής ζητά δικαιοσύνη και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Διαδήλωση πλήθος Βελιγράδι
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Σύλληψη εκπαιδευτών διαδηλωτών από Μολδαβία και Ρουμανία

Στη Σερβία συνελήφθησαν δύο άτομα ως ύποπτα για εκπαίδευση Μολδαβών και Ρουμάνων διαδηλωτών σε τακτικές αντίστασης, με στόχο να αντιδράσουν πιο αποτελεσματικά στην αστυνομία της Μολδαβίας κατά τις εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου.