ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Ο Μάρκο Ρούμπιο μιλά σε συνέντευξη τύπου με αμερικανικές σημαίες στο φόντο.

G20: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο τονίζει τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης

Οι ΗΠΑ, εκ μέρους της G20, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μην χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως μέσο εξαναγκασμού, παραδεχόμενες τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης. Τόνισαν την ανάγκη προστασίας της επισιτιστικής ασφάλειας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας των διήμερων συζητήσεων της G20 στην Ατλάντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο οικονομικού και πολιτικού εξαναγκασμού. Η αμερικανική προεδρία της G20 τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για την προστασία του εμπορίου τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από τέτοιες πρακτικές.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια συμφώνησαν ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο επιδεινώνεται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ιράν. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη κοινή προσέγγιση για την επίλυση του ζητήματος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά προφανώς μένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί μία συλλογική συμφωνία για τις λύσεις". Η G20, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γαλλία, Βραζιλία και Ρωσία – παραμένει διχασμένη λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων και των ανησυχιών για ενεργειακή κρίση.

Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά ότι η Ομάδα των Είκοσι έχει απομακρυνθεί από τους αρχικούς της στόχους και επιδιώκει να την "επαναπροσανατολίσει", υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια ασφάλεια και η οικονομική ευημερία είναι "άρρηκτα συνδεδεμένες".

Στην Ατλάντα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας και ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, με ιδιαίτερη αναφορά στα Στενά του Ορμούζ και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο, η οποία θα φιλοξενηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο ιδιωτικό του θέρετρο κοντά στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Η ολοκλήρωση των εργασιών σηματοδοτήθηκε με μια πινελιά αθλητικής διπλωματίας: οι υπουργοί παρακολούθησαν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου μεταξύ των Florida Gators – όπου αγωνίζεται ο γιος του Ρούμπιο – και των Georgia Bulldogs.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ρούμπιο: Ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 Μαϊάμι αν το θελήσει ο Τραμπ

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πως ο Ζελένσκι ίσως προσκληθεί στη G20 στο Μαϊάμι αν το εγκρίνει ο Τραμπ, ενώ δεν διαφαίνεται άμεσα συμφωνία για την Ουκρανία. Επίσης, ο Ρούμπιο μίλησε με τον Λαβρόφ για πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Κίνα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόοδος με ΗΠΑ μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ εξαρτάται από την κάλυψη επτά ιρανικών όρων, τονίζοντας ότι η τακτική του «καρότου και μαστίγιου» δεν αποδίδει απέναντι στο Ιράν.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Οι θαλάσσιες ζώνες δεν αποτελούν πεδίο πλειστηριασμού

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παρανομίες στις θαλάσσιες ζώνες και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να επιβάλλεται, καθώς οι ωκεανοί δεν ανήκουν σε κανένα κράτος.
USS Gunston Hall πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Σημάδια επανεκκίνησης των αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών στο Ιράν, παρότι η στρατιωτική λύση θεωρείται δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Η σύγκρουση περιορίζεται στη θάλασσα, με αποκλεισμούς και ελέγχους σε στρατηγικά σημεία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο καλεί όσους επιδιώκουν αλλαγή στην Κούβα να συνεργαστούν με τη CIA

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε όσους θέλουν αλλαγές στην Κούβα να συνεργαστούν με τη CIA, ενισχύοντας την πίεση των ΗΠΑ στο νησί και προκαλώντας αντιδράσεις λόγω του αμφιλεγόμενου ρόλου της υπηρεσίας στο παρελθόν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.