ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόεδρος
Φωτο: Shutterstock

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο λέει ότι ο Πούτιν του υποσχέθηκε βοήθεια εφόσον χρειαστεί

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Σλοβακία διακήρυξε την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές, ενώ 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να διαδηλώσουν.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του υποσχέθηκε να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Λευκορωσίας εφόσον χρειαστεί.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο είπε πως οι εργαζόμενοι στα κρατικά εργοστάσια της Λευκορωσίας θα πρέπει να απολύονται εφόσον συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Σλοβακία διακήρυξε την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές, σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες Σάββατο. 

«Στέκομαι αλληλέγγυος με εκείνους που κατεβαίνουν στους δρόμους των πόλεων της Λευκορωσίας με ειρηνικές πορείες έτσι ώστε η φωνή τους να ακουστεί. Οι Λευκορώσοι το πέτυχαν αυτό μέσα από βάσανα», λέει στο βίντεο ο Ίγκορ Λεστσένια.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία εχθές, οι Λουκασένκο και Πούτιν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες θα επιλυθούν σύντομα.

«Τα προβλήματα αυτά δεν θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούν οι καταστροφικές δυνάμεις που επιδιώκουν να βλάψουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της (διακυβερνητικής) ένωσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Οι πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση εντός και εκτός της Λευκορωσίας» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας εξέφρασε την πρόθεσή του να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες συνεχίζονται για 7η ημέρα, δεν συνιστούν απειλή μόνο για τη χώρα του. «Είναι ανάγκη να επικοινωνήσω με τον Πούτιν ώστε να μιλήσω μαζί του τώρα, επειδή δεν είναι απειλή (οι κινητοποιήσεις) μόνο για τη Λευκορωσία πλέον», είπε, σύμφωνα με το Belta.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Λευκορωσία μπροστά από την έδρα της κρατικής τηλεόρασης, στην πρωτεύουσα Μινσκ, για να απαιτήσουν την «αλήθεια» και να διαδηλώσουν εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Τίμιες εκλογές! Ελευθερία!», φώναζαν όλοι μαζί οι διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες και λευκές σημαίες, τα χρώματα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα, σύμμαχος της αντιπάλου του προέδρου Λουκασένκο Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια, έδωσε επίσης το «παρών» στην κινητοποίηση, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Μινσκ: Κατηγορίες κατά Βίλνιους για «προβοκάτσια» μετά από drone

Η Λευκορωσία κατηγορεί τη Λιθουανία για «προβοκάτσια» μετά από πτώση drone από τη λιθουανική πλευρά. Η Λιθουανία είχε πρόσφατα ανοίξει τα σύνορα, ενώ καταγγέλλει τις ενέργειες της Λευκορωσίας ως «υβριδικές απειλές».
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Άνοιξε τα σύνορα με Λευκορωσία μετά τα περιστατικά μπαλονιών

Η Λιθουανία αποφασίζει την άρση του κλεισίματος των συνόρων με τη Λευκορωσία, μετά τα προβλήματα εναέριας κυκλοφορίας από μπαλόνια λαθρεμπόρων που προκάλεσαν ένταση και κατηγορίες για «υβριδική επίθεση».
Ποδοσφαιριστής σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόπαλη χωρίς γκολ η Εθνική με Λευκορωσία στο φινάλε των προκριματικών

Η Εθνική Ομάδα τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, μετά το 0-0 με τη Λευκορωσία στην Ουγγαρία, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς σε 6 αγώνες και χωρίς εκτός έδρας νίκη στη διοργάνωση.
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία επαναλειτουργεί δύο συνοριακά περάσματα με Λευκορωσία

Η Πολωνία άνοιξε ξανά δύο συνοριακά σημεία με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν κλείσει λόγω μεταναστευτικών πιέσεων και εντάσεων με το καθεστώς. Η απόφαση στοχεύει στη στήριξη κατοίκων και επιχειρήσεων της περιοχής.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λευκορωσία νίκησε τη Δανία, η Ελβετία κοντά στα τελικά του Μουντιάλ

Η Δανία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Λευκορωσία στην Κοπεγχάγη, χάνοντας ευκαιρία για πρόκριση στο Μουντιάλ. Αν ηττηθεί από τη Σκωτία, θα πάει στα play off. Η Ελβετία διέλυσε τη Σουηδία 4-1 και πλησιάζει στα τελικά.