Η Κριστίν Λαγκάρντ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 7 Φεβρουαρίου 2027, νωρίτερα από την ολοκλήρωση της θητείας της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη (29.10.2026) -και λίγο πριν την απόφαση για τα επιτόκια- η Λαγκάρντ θα εγκαταλείψει τη θέση της στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ η θητεία της επρόκειτο κανονικά να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2027.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η διαδικασία για τον διορισμό διαδόχου της Λαγκάρντ ξεκινά άμεσα και θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.
H ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά της στις 7 Φεβρουαρίου 2027.
Ο διάδοχος της Προέδρου Λαγκάρντ θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύμφωνα με τη διαδικασία υποψηφιότητας που ορίζεται στο άρθρο 283 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο Λαγκάρντ και την αποθέωσε με μακρά ορθία.