Χιλιάδες φορτηγά παραμένουν αποκλεισμένα στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, παρά την περιορισμένη επανέναρξη του χερσαίου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις πακιστανών εργοδοτών στο AFP.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης Γκουαντάρ, Μιρ Ναβίντ Τζαν Καλμάτι, τα σύνορα έχουν ανοίξει μόνο «εν μέρει» για το εμπόριο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον συνοριακό σταθμό διέλευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τρεις με τέσσερις χιλιάδες φορτηγά» βρίσκονται στην ιρανική πλευρά και «δύο με τρεις χιλιάδες φορτηγά» στην πακιστανική πλευρά. Επιτρέπεται η διέλευση μόνο ορισμένων οχημάτων ώστε να μειωθεί η συμφόρηση, μετά από μία εβδομάδα κλεισίματος των συνόρων.
Από την πλευρά του Ιράν, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του υγραερίου (LPG), σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στο Πακιστάν, Ρεζά Αμιρί Μογαντάμ.
Ο διπλωμάτης απέδωσε τα προβλήματα στα σύνορα σε «αλλαγές στην εφαρμογή (μιας) διαδικασίας του Πακιστάν για τις εισαγωγές που προέρχονται από το Ιράν», κάτι που έχει οδηγήσει τους εμπορικούς φορείς σε «αδυναμία να αποστείλουν φορτία από το Ιράν προς το Πακιστάν».
Ο Φίντα Άχμαντ Ντάστι, επιχειρηματίας από την περιοχή του Κετς στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως μόνο τα οχήματα με έτοιμα έγγραφα πριν από τις 16 Οκτωβρίου επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα. Αντίστοιχες πληροφορίες ανέφεραν και άλλοι δύο επιχειρηματίες με έδρα το Μπαλουτσιστάν.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γκουαντάρ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η αναστολή εισαγωγών υγραερίου και «το απότομο κλείσιμο των συνόρων» προκάλεσαν «διαταραχή της εθνικής αλυσίδας εφοδιασμού σε LPG και εκτόξευση των τιμών».
Παράλληλα, ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού στρατάρχης Ασίμ Μουνίρ, του οποίου η χώρα διαμεσολαβεί για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μετέβη σήμερα στην Τεχεράνη, πραγματοποιώντας τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Στην Τεχεράνη αναμένονται επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Πακιστάν, χώρες που συνδέονται με συμφωνία αμοιβαίας άμυνας, για συνομιλίες σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με Ιρανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους.