ΓΔ: 2559.5 1.15% Τζίρος: 132.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:12:41
Εγκλωβισμένα Φορτηγά
Φωτο: Εγκλωβισμένα φορτηγά από τα μπλόκα των αγροτών. Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Χιλιάδες φορτηγά μπλοκαρισμένα στα σύνορα Πακιστάν-Ιράν

Χιλιάδες φορτηγά παραμένουν εγκλωβισμένα στα σύνορα Ιράν-Πακιστάν, παρά το μερικό άνοιγμα του εμπορίου, με αποτέλεσμα σοβαρή συμφόρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Γκουαντάρ.

Χιλιάδες φορτηγά παραμένουν αποκλεισμένα στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, παρά την περιορισμένη επανέναρξη του χερσαίου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις πακιστανών εργοδοτών στο AFP.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης Γκουαντάρ, Μιρ Ναβίντ Τζαν Καλμάτι, τα σύνορα έχουν ανοίξει μόνο «εν μέρει» για το εμπόριο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον συνοριακό σταθμό διέλευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τρεις με τέσσερις χιλιάδες φορτηγά» βρίσκονται στην ιρανική πλευρά και «δύο με τρεις χιλιάδες φορτηγά» στην πακιστανική πλευρά. Επιτρέπεται η διέλευση μόνο ορισμένων οχημάτων ώστε να μειωθεί η συμφόρηση, μετά από μία εβδομάδα κλεισίματος των συνόρων.

Από την πλευρά του Ιράν, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του υγραερίου (LPG), σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράν στο Πακιστάν, Ρεζά Αμιρί Μογαντάμ.

Ο διπλωμάτης απέδωσε τα προβλήματα στα σύνορα σε «αλλαγές στην εφαρμογή (μιας) διαδικασίας του Πακιστάν για τις εισαγωγές που προέρχονται από το Ιράν», κάτι που έχει οδηγήσει τους εμπορικούς φορείς σε «αδυναμία να αποστείλουν φορτία από το Ιράν προς το Πακιστάν».

Ο Φίντα Άχμαντ Ντάστι, επιχειρηματίας από την περιοχή του Κετς στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως μόνο τα οχήματα με έτοιμα έγγραφα πριν από τις 16 Οκτωβρίου επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα. Αντίστοιχες πληροφορίες ανέφεραν και άλλοι δύο επιχειρηματίες με έδρα το Μπαλουτσιστάν.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γκουαντάρ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η αναστολή εισαγωγών υγραερίου και «το απότομο κλείσιμο των συνόρων» προκάλεσαν «διαταραχή της εθνικής αλυσίδας εφοδιασμού σε LPG και εκτόξευση των τιμών».

Παράλληλα, ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού στρατάρχης Ασίμ Μουνίρ, του οποίου η χώρα διαμεσολαβεί για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μετέβη σήμερα στην Τεχεράνη, πραγματοποιώντας τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Στην Τεχεράνη αναμένονται επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Πακιστάν, χώρες που συνδέονται με συμφωνία αμοιβαίας άμυνας, για συνομιλίες σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με Ιρανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επισκέπτεται Τεχεράνη για συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν

Ο διοικητής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη μαζί με αξιωματούχους από Σαουδική Αραβία και Πακιστάν, για συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες, σε πρωτοβουλία της «Συμμαχίας της Μέκκας» για μείωση της έντασης ΗΠΑ-Ιράν.
Πύργος Αζαντί Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση αξιωματούχων της Συμφωνίας της Μέκκας με Ιρανούς στην Τεχεράνη

Ανώτατοι αξιωματούχοι από Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Πακιστάν θα επισκεφθούν την Τεχεράνη για να συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε Ιρανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία συνάντησης.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Άρνηση για απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από τη χώρα

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, το οποίο θεωρεί εθνικό πλούτο. Η τύχη των αποθεμάτων παραμένει βασικό σημείο τριβής με τις ΗΠΑ.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σ. Αραβία καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Ριάντ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία καταδίκασαν τις επιθέσεις Χούθι στο αεροδρόμιο Ριάντ ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», εκφράζοντας πλήρη στήριξη στη Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση των απειλών.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καταδικάζει την επίθεση των Χούθι στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση των Χούθι στο αεροδρόμιο του Ριάντ και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις σαουδαραβικές αρχές. Ο Ισάκ Νταρ ζήτησε να παρασχεθεί βοήθεια στους Πακιστανούς τραυματίες και τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.