Σε εκτεταμένες προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές στη Γαλλία, καθώς συνολικά 1.435 άτομα προσήχθησαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές. Όπως ανέφερε, περισσότερα από εκατό άτομα προσήχθησαν για κατοχή αυτοσχέδιων όπλων.
Ο υπουργός τόνισε ότι "η ημέρα ήταν υπό έλεγχο, δεν υπήρξαν σοβαρά συμβάντα", ωστόσο επισημάνθηκε υψηλό επίπεδο βίας κατά των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, τραυματίστηκαν 267 αστυνομικοί και χωροφύλακες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο RMC/BFMTV.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε άτομα που κατευθύνονταν στις διαδηλώσεις, κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, μπάλες πετάνκ, γυάλινες μπίλιες, σφεντόνες, διάφορα όπλα και εκτοξευτήρες πυροτεχνημάτων. Ο Λοράν Νουνιές σημείωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης "δέχθηκαν επιθέσεις σε καταστάσεις που αρκετά συχνά προσομοίαζαν ακόμα και σε απόπειρες φόνου".
Όσον αφορά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού, τραυματίστηκαν "εκατόν πενήντα διαδηλωτές", εκ των οποίων τρεις σοβαρά σε Τουλούζη, Ρενς και Κλερμόν-Φεράν. Οι τραυματισμοί προέκυψαν "στο πλαίσιο δράσεων της αστυνομίας, λαμβανομένου υπόψη ενός πλαισίου ακραίας βίας", ενώ έχουν ξεκινήσει σχετικές έρευνες από τη Γενική Επιθεώρηση Εθνικής Αστυνομίας (IGPN).
Σύμφωνα με πηγές, το Σάββατο διαδήλωσαν στη Γαλλία από 410.000 έως 800.000 άτομα με κύρια αιτήματα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την προάσπιση των δημόσιων υπηρεσιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως "τις ερχόμενες ημέρες, η κατάσταση δεν θα αλλάξει πραγματικά", γι’ αυτό και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που αποφασίστηκαν από τους νομάρχες σε συνεργασία με τους δημάρχους θα συνεχιστούν, με τα μέτρα να εφαρμόζονται σε πάνω από δέκα περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, έχουν ήδη γίνει καλέσματα για νέες διαδηλώσεις το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τη γιορτή του Χαλοουίν. Ο Λοράν Νουνιές προειδοποίησε ότι "αναμένεται να είναι κι αυτό πάλι περίπλοκο, να είναι και πάλι μια μεγάλη ημέρα κινητοποίησης" και διαβεβαίωσε πως θα αναπτυχθούν "εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις", καθώς "το βράδυ του Χαλοουίν είναι παραδοσιακά πάντα 'έντονο'".