Η απερχόμενη πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από βουλγαρικά τηλεοπτικά κανάλια. Η διαφορά της από τον δεύτερο υποψήφιο είναι μικρή, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει θεωρείται χαμηλότερο από τις προσδοκίες του πολιτικού της στρατοπέδου, το οποίο υποστηρίζει τον διάλογο με τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, η Γιότοβα καταγράφει ποσοστό 35-36,5%, σύμφωνα με πολλά exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στον δεύτερο γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Αντρέι Γκιούροφ, πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υποστηριζόμενο από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 32,2-32,5%.
Ο πολιτικός αναλυτής Τεοντόρ Σλάβεφ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «οδυνηρό πολιτικό χαστούκι στην κυβέρνηση (του πρωθυπουργού) Ρούμεν Ράντεφ», η οποία επίσης ζητά διάλογο με τη Ρωσία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η «ελάχιστα πειστική απάντηση της Γιότοβα σε ό,τι αφορά τις ρωσικές απειλές τη Μαύρη Θάλασσα» επηρέασε αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς τα θέματα ασφαλείας κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο έπειτα από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που συνδέθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η 62χρονη πολιτικός, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, επανέλαβε τη δέσμευσή της για πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν «το πρόβλημα της φτώχειας» και τις «περιφερειακές ανισότητες». Παράλληλα, τόνισε ότι προτεραιότητά της είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο 50χρονος Γκιούροφ δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ «μιας Βουλγαρίας με το βλέμμα στο μέλλον, μιας ευρωπαϊκής χώρας, ελεύθερης και υπερήφανης, όπου το εισόδημα θα είναι επαρκές, όπου θα αισθανόμαστε ασφαλείς και όπου το κράτος θα λειτουργεί όπως πρέπει».
Ο Παρβάν Σιμεόνοφ, πολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Myara, ανέφερε ότι η Ιλιάνα Γιότοβα δεν απομακρύνθηκε από τον προεδρικό της ρόλο, γεγονός που την εμπόδισε να εμπλακεί σε πιο ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε επίσης το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο διαμορφώθηκε γύρω στο 20%.
Η Ιλιάνα Γιότοβα, πρώην δημοσιογράφος και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρούμεν Ράντεφ μεταξύ 2016-21. Τον διαδέχθηκε στην προεδρία τον Ιανουάριο, μετά την παραίτησή του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις εκλογές.