Σημαντικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, καθώς συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης του Τύπου κατήγγειλαν την καταστολή της ελευθεροτυπίας από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα μία εβδομάδα μετά την αστυνομική επιδρομή και την επιβολή κρατικού ελέγχου στο Halk TV, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο που στήριζε την αντιπολίτευση.
Την ίδια περίοδο, δύο γνωστοί δημοσιογράφοι που είχαν επικρίνει την κυβέρνηση, ο Μουράτ Αϊρέλ και ο Ισμαήλ Αρέ, προφυλακίστηκαν ενόψει των δικών τους. Αυτές οι εξελίξεις έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.
Η Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS) και η Ένωση Δημοσιογράφων κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δέκα πόλεις και επαρχίες, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα. Στη συνοικία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης, διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «όχι στη λογοκρισία. Λευτεριά στις ειδήσεις».
Οι καταγγελίες για λογοκρισία αφορούν τον αμφιλεγόμενο νόμο για την παραπληροφόρηση, καθώς και διατάξεις περί «προσβολής του προέδρου» και «προσβολής δημόσιων ή/και θρησκευτικών αξιών». Η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε εμπλοκή σε διώξεις που ασκούνται από τη δικαιοσύνη.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει των κινητοποιήσεων, συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων στον Τύπο τόνισαν: «Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε!».
Ο Οζγκιούρ Εζέλ, ηγέτης του Yeni Parti, και βουλευτές της αντιπολίτευσης έδωσαν το παρών σε διαδήλωση στη Σμύρνη. Σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ειδικούς διαχειριστές περίπου δέκα τηλεοπτικά δίκτυα τους τελευταίους 20 μήνες, ενώ τα δικαστήρια λογόκριναν περίπου 3.500 δημοσιεύματα μόνο τον Σεπτέμβριο. Ο φορέας κάνει λόγο για «πολιορκία της δημοσιογραφίας» από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η TGS επισημαίνει ότι τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι. Παράλληλα, οργανώσεις του Τύπου καταγγέλλουν λογοκρισία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεκάδες λογαριασμοί στην πλατφόρμα X αποκλείστηκαν πρόσφατα στην Τουρκία, σύμφωνα με την πρωτοβουλία EngelliWeb. Πρόκειται κυρίως για λογαριασμούς που δημοσίευαν πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο των επενδυτικών ταμείων, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τουρκική πολιτική σκηνή.