ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Διαδήλωση σε Τίρανα
Φωτογραφία: Διαδήλωση σε Τίρανα. Credit: Shutterstock

Διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα καίνε τα «καθίσματα διαλόγου»

Ένταση σημειώθηκε στα Τίρανα, καθώς διαδηλωτές του Δημοκρατικού Κόμματος Μπερίσα έκαψαν καθίσματα διαλόγου που έστησε ο Ράμα, αντιδρώντας στην πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο. Ισχυρή παρουσία αντιπολίτευσης στους δρόμους.

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στα Τίρανα, καθώς διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα προχώρησαν στην καύση των καθισμάτων διαλόγου που είχε τοποθετήσει το πρωί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έξω από το γραφείο του. Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε απάντηση στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες.

Πριν την έναρξη της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή, επικαλούμενος το αίσθημα ανασφάλειας που, όπως ανέφερε, προκαλεί η παρούσα κυβέρνηση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αν και ο Μπερίσα δεν ηγήθηκε της πορείας, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος βρέθηκαν στην κεφαλή των διαδηλωτών, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της αντιπολίτευσης στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, από την πλευρά του, τόνισε πως «η ειρηνική διαμαρτυρία είναι μια δημοκρατική αξία και μια πολιτική πρόκληση που μεγιστοποιείται με τον διάλογο και τον προβληματισμό». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η βία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας αποτελεί εγκληματική πρόκληση κατά του Κράτους, του Νόμου και της Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία ούτε είναι ανεκτή ούτε δικαιολογημένη».

Η αστυνομική παρουσία παραμένει ισχυρή στους δρόμους των Τιράνων, με μπλόκα να έχουν στηθεί στην εθνική οδό που συνδέει την αλβανική πρωτεύουσα με τον βορρά και τη συνοριακή διάβαση προς τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός πολιτών αναμένεται να μετακινηθεί προς τα Τίρανα για να στηρίξει τις φοιτητικές διαμαρτυρίες.

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλα τα οχήματα, ενώ αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες εθνικές οδούς, καθώς πολίτες από την Αυλώνα ανταποκρίνονται επίσης στο κάλεσμα Μπερίσα και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα.

Η μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών έξω από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ράμα καλεί ξανά σε διάλογο, ενώ συνεχίζονται τα συλλαλητήρια στα Τίρανα

Λίγες ώρες πριν τις τρεις παράλληλες πορείες στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καλεί ξανά σε διάλογο, τοποθετώντας έξω από το γραφείο του πέτρινο τραπέζι και μαξιλάρια, ενώ η πρωτεύουσα βρίσκεται υπό έντονη επιτήρηση.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Αποβλήθηκαν 6 βουλευτές, ο Ράμα μιλά για ξένα κεφάλαια και έγκλημα

Εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές και μαθητές συμμετέχουν ειρηνικά σε πορεία διαμαρτυρίας στα Τίρανα, ενώ ο πρωθυπουργός Ράμα υποστηρίζει πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από οργανωμένο έγκλημα και ξένα κεφάλαια.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αναβρασμός στα Τίρανα: Διάλογο ζητά ο Ράμα, πιέσεις στην αντιπολίτευση

Ο Έντι Ράμα, εν μέσω κορύφωσης της κρίσης στην Αλβανία, καλεί για τέταρτη φορά τους διαδηλωτές σε διάλογο, ενώ η Βουλή εξετάζει την αποβολή 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς.
Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Οι σοσιαλιστές Ράμα ζητούν αποβολή 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, μετά τα επεισόδια στο κοινοβούλιο, ζητεί τον αποκλεισμό 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης από τις συνεδριάσεις, με ποινές 10-60 ημερών. Η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο από τη Γραμματεία.
Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ράμα προτείνει διάλογο ενόψει ανησυχιών διεθνών για την Αλβανία

Ο Έντι Ράμα απηύθυνε ξανά πρόσκληση για διάλογο προς τους διαδηλωτές, τοποθετώντας καρέκλες έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Τόνισε πως η βία θα τιμωρείται νομικά και οικονομικά και κάλεσε τους πολίτες να απόσχουν.
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές
ΔΙΕΘΝΗ

Τίρανα: Για 8η μέρα συνεχίζεται η ένταση φοιτητών-Αστυνομίας, σκληραίνει ο Ράμα

Ένταση σημειώθηκε έξω από το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με χρήση δακρυγόνων, νερού και πετροπόλεμο. Οι φοιτητές απάντησαν με πυροτεχνήματα και ακολούθησε νέα σύγκρουση πριν κινηθούν προς την κεντρική πλατεία.