ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας

Υποχρεωτική απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν υποχρεωτική εκκένωση οικογενειών με παιδιά από όλους τους οικισμούς σε Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, τα τελευταία ουκρανικά προπύργια στο Ντονμπάς, λόγω της ρωσικής προέλασης.

Σε υποχρεωτική απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από όλους τους οικισμούς των δύο μεγάλων αστικών κέντρων του Ντονμπάς, Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, προχώρησαν οι ουκρανικές αρχές, όπως έγινε γνωστό σήμερα. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της κλιμακούμενης έντασης και των συνεχιζόμενων επιθέσεων στην περιοχή, που αποτελούν τα τελευταία προπύργια του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Το Κρεμλίνο έχει θέσει ως στόχο την πλήρη κατάκτηση της συγκεκριμένης περιφέρειας, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν σταδιακά τα δύο αστικά κέντρα εδώ και μήνες. Η κατάσταση ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη, με τους κατοίκους να βιώνουν καθημερινές επιθέσεις.

Όπως ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάσκιν, «επεκτείνουμε τη ζώνη υποχρεωτικής εκκένωσης για τις οικογένειες με παιδιά. Καλύπτει πλέον όλους τους οικισμούς των αστικών κέντρων του Κραματόρσκ και του Σλοβιάνσκ», χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αφορά η εντολή.

Ο Φιλάσκιν τόνισε ότι «η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται συνεχώς», καθώς ο ρωσικός στρατός πλήττει τις δύο πόλεις σε καθημερινή βάση. Επεσήμανε επίσης ότι «το να μείνετε εδώ μαζί με τα παιδιά είναι αδικαιολόγητο ρίσκο».

Στο παρελθόν, οι τοπικές αρχές είχαν ήδη διατάξει υποχρεωτική εκκένωση για ορισμένα χωριά και οικισμούς γύρω από τα δύο αστικά κέντρα. Σύμφωνα με δηλώσεις της τοπικής αξιωματούχου Γιούλια Ριζάκοβα, στα μέσα Οκτωβρίου περίπου 350 παιδιά ζούσαν ακόμη στις ζώνες όπου είχε διαταχθεί εκκένωση. Στις περιοχές του Ντονέτσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο διαμένουν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.000 είναι παιδιά.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 5-15 χιλιομέτρων από το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ, ενώ τα συνεχή πλήγματα επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Την Τρίτη, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ, ενώ πριν από δύο εβδομάδες 30 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε δύο λεωφορεία στην ίδια πόλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι αμερικανικές εταιρίες στη Ρωσία ωφελούνται από τις κινήσεις Τραμπ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν καλύτερη μεταχείριση στη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές, λόγω των προσπαθειών του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αυξάνει τα μέτρα κατά ευρωπαϊκών εταιριών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο Τραμπ

Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους κατά του Κιέβου προκαλώντας θύματα και ζημιές, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Παρά τις συνομιλίες, δεν άλλαξε η ρωσική στάση. Τόνισε τη σημασία συνέχισης της προσπάθειας για λήξη του πολέμου.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανταλλαγή πληγμάτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ

Νέα ανταλλαγή πυραυλικών και drone επιθέσεων σημειώθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ζημιές σε υποδομές μετρό στο Κίεβο και περιορισμούς κυκλοφορίας, λίγο μετά τις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.