Σημαντική διπλωματική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, οι συνομιλίες θα εστιάσουν στις περιφερειακές συρράξεις, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις σε Ιράν, Υεμένη και Ουκρανία απειλούν τη ναυσιπλοΐα και την περιφερειακή ασφάλεια.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των επτά αυτών χωρών συναντώνται υπό το συγκεκριμένο σχήμα, έπειτα από τουρκική πρωτοβουλία. Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τις αυξημένες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή.
Αναμένεται ότι ο Χακάν Φιντάν θα τονίσει την ανάγκη διπλωματικής επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, αλλά και τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Παράλληλα, θα επαναλάβει τη στήριξη της Τουρκίας στην ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μέκκας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Τουρκία, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτραπεί η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η σύρραξη για την περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.