ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας

Λιβύη: Στη Βεγγάζη έφτασαν δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί το 2025 στον Νίγηρα

Στη Βεγγάζη έφθασαν μια Αυστριακή και μια Ελβετίδα που απελευθερώθηκαν μετά από 18 μήνες ομηρίας στον Νίγηρα. Ελάχιστα είναι γνωστά για τους απαγωγείς, ενώ η Αυστριακή ζούσε μόνιμα εκεί και η Ελβετίδα απήχθη τον Απρίλιο του 2025.

Στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης έφθασαν δύο γυναίκες, μια Αυστριακή και μια Ελβετίδα, οι οποίες αφέθηκαν ελεύθερες μετά από 18 μήνες αιχμαλωσίας στον Νίγηρα, σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Όπως ενημέρωσαν οι αυστριακές αρχές, η Εύα Γκ., ηλικίας άνω των 70 ετών, είχε απαχθεί στην πόλη Αγκαντέζ του Νίγηρα τον Ιανουάριο του 2025. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστές ελάχιστες λεπτομέρειες για την οργάνωση που την κρατούσε ή τις απαιτήσεις των απαγωγέων. Η γυναίκα διέμενε μόνιμα στον Νίγηρα για πολλά χρόνια.

Η Ελβετίδα υπήκοος απήχθη τον Απρίλιο του 2025, όπως επιβεβαίωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει το όνομά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο γυναίκες θα παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές των χωρών τους μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Σαντάμ Χάφταρ, γιου του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει τον έλεγχο της ανατολικής και νότιας Λιβύης.

Ο Νίγηρας, όπως και οι γειτονικές χώρες Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο, αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη τζιχαντιστική εξέγερση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Οι συγκρούσεις στην περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Επίτροπος ΕΕ για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα, εξέφρασε αντίθεση στην κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης, τονίζοντας πως παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θέτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ελλάδα ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας τους κινδύνους για ασφάλεια και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω κοινής δήλωσης από την ύπατη εκπρόσωπο Κάγια Κάλας, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την κύρωση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, που θεωρούν άκυρο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ανατολική Λιβύη

Η Αίγυπτος απορρίπτει την επικύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και δηλώνει ότι η πράξη αυτή δεν έχει καμία νομική ισχύ για το Κάιρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ καταδικάζει έντονα το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το Ισραήλ καταδίκασε έντονα την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης, κατηγορώντας την Τουρκία για αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν ισχύει και δεν θα εφαρμοστεί το τουρκολυβικό μνημόνιο

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν θα εφαρμοστεί, καθώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Η Ελλάδα ενεργοποιεί διπλωματικούς μηχανισμούς για διεθνή καταγγελία και αντίδραση.